Primarul oraşului Corbeanca a fost trimis în judecată pentru luare de mită
În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 522/VIII/3 din 04 mai 2023 şi  nr. 524/VIII/3 din 5 mai 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
ANTON VALERIU, primar al comunei Corbeanca, judeţul Ilfov şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracţiunilor de:
luare de mită, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
participaţie improprie la fals intelectual şi 
M.R.I., pentru comiterea infracţiunilor de:
complicitate la luare de mită, în formă continuată,
complicitate la spălare a banilor, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
participaţie improprie la fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
       În perioada august 2009 - octombrie 2019, inculpatul Anton Valeriu, în calităţile menţionate mai sus, i-ar fi pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri situate pe raza comunei Corbeanca, care fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 euro, rezultate din valorificarea următoarelor bunuri:
- 9 hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro, 
- 7 ha teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro,
- 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 ha teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro.
Pentru a disimula natura foloaselor primite cu titlu de mită şi beneficiarul real al acestora, la cererea inculpatului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite şi documente falsificate). 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Comunicat D.N.A.
Foto ilustrativ