Şeful Inspectoratului General de Aviaţie al MAI este  urmărit penal de DNA
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 708/VIII/3 din  21 iunie 2023, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
DACHE CĂTĂLIN PAUL, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
BĂDULESCU ANDREI, locotenent-comandor, şef al Serviciului  Dezvoltare, Reglementări Tehnice şi Coordonare Mentenanţă Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al  M.A.I.,
VASILE FLORIN, comandor(r), adjunct al inspectorului general şi inginer-şef al Inspectoratului General de Aviaţie  al M.A.I.
POPA MIHAI, director tehnic al  Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă,
BARBU GEORGE COSTIN, director general al  Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă,
Persoană fizică, reprezentant al unei societăţi comerciale,
toţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În ordonanţa procurorilor militari se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparaţii/mentenanţă pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A şi Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviaţie  al M.A.I. cu o asociere formată din Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, documentaţia necesară efectuării plăţilor pentru lucrările menţionate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepţionate, executate sau au fost executate necorespunzător.
În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit şi aprobat diverse documente necesare efectuării plăţilor pentru lucrările amintite.
În contextul menţionat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru asocierea respectivă.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Celor şase suspecţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Sursă:Comunicat DNA
Foto ilustrativ