Administrator al unei societăţi comerciale din Bucureşti, anchetat de către DNA
Comunicat de presă Direcţia Naţională Anticorupţie
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unei inculpate, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada martie - aprilie 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma totală de 22.200 euro, în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că îşi va exercita influenţa pe care ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea-o asupra unor factori decidenţi din conducerea unor servicii teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări şi că îi va determina pe aceştia să emită într-un termen scurt avize de angajare pentru 60 cetăţeni străini (care nu aveau cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene).
În contextul menţionat mai sus, la data de 04 aprilie 2023, inculpata ar fi primit o parte din suma pretinsă, respectiv 16.000 euro şi 10.000 lei, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.