
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 mai 2023, a doi inculpaţi, persoane fizice fără calităţi speciale, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2022 - 06 aprilie 2023, cei doi inculpaţi ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), suma de 40.000 euro şi un procent de 10% (aproximativ 90.000 euro) din părţile sociale pe care acesta din urmă le deţinea în cadrul unei societăţi comerciale.
În schimbul acestor foloase, cei doi inculpaţi i-ar fi promis omului de afaceri că îşi vor exercita influenţa pe care ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea-o asupra unor factori decidenţi din conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru ca aceştia să dispună redeschiderea activităţii societăţii comerciale respective. De asemenea, cei doi inculpaţi i-ar mai fi promis omului de afaceri că vor interveni şi pe lângă funcţionarii cu atribuţii de control din cadrul ANPC pentru ca aceştia să nu-şi mai exercite pe viitor atribuţiile legale (de control), în ceea ce priveşte aceeaşi societate.
În contextul menţionat mai sus şi pentru acelaşi motiv, în perioada 11 aprilie - 24 mai 2023, unul dintre inculpaţi, ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 100.000 euro, din care, la data de 24 mai 2023, ar fi primit 50.000 euro, reprezentând o primă tranşă de bani, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 25 mai 2023, inculpaţii urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto ilustrativ