D.N.A. a trimis în judecată un inspector de stat în construcţii în cadrul Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti - Ilfov
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 504/VIII/3 din 27 aprilie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului
NĂFORNIŢĂ FLORIN, inspector de stat în construcţii în cadrul Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti - Ilfov, pentru comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată,
- trafic de influenţă, în formă continuată,
- fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie - august 2022, inculpatul Năforniţă Florin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la doi oameni de afaceri sume de bani şi alte foloase necuvenite, după cum urmează:
- suma de 2.000 lei pentru a autoriza continuarea lucrărilor la o construcţie (hală) situată pe raza judeţului Ilfov, ajunse într-o faza determinantă, în condiţiile în care la momentul respectiv lucrările depăşiseră de mult timp acel stadiu şi de a nu aplica o sancţiune contravenţională. Mai mult, inspectorul de stat în construcţii, Năforniţă Florin, ar fi acordat viza respectivă, pentru continuarea lucrărilor, fără a se deplasa în teren şi a constata stadiul fizic al lucrărilor de construcţie.
- foloase necuvenite pentru a nu formula obiecţii şi pentru a propune admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor în cazul unei alte construcţii situată tot pe raza judetului Ilfov.
În acelaşi context şi în aceeaşi perioadă, inculpatul Năforniţă Florin ar fi pretins şi ar fi primit de la aceeaşi doi oameni de afaceri sumele de 2.000 lei şi 200 euro pentru a-şi exercita influenţa pe care acesta ar fi lăsat să se înţeleagă că o avea asupra unor colegi de-ai săi şi că i-ar putea determina pe aceştia să dispună eliberarea cu celeritate a unor adeverinţe care să ateste plata taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcţii, în valoare de 0,1% şi 0,5% din valoarea lucrărilor din autorizaţiile de construcţie.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Comunicat D.N.A.
Foto ilustrativ