DNA i-a reţinut pe directorii de la Termoficare Braşov
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus, printre altele, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11, respectiv 12 mai 2023, a inculpaţilor: 
1. MARIN IONUŢ MIRCEA, la data faptelor şi în prezent director al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov (S.P.L.T. Braşov), în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, - luare de mită, în formă continuată (două infracţiuni),
- trafic de influenţă,
- cumpărare de influenţă,
2. CORBOŞ GHEORGHE, la data faptelor şi în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
3. Persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- dare de mită în formă continuată.
4. Persoană fizică fără calitate specială, administrator de fapt al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată.
respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata
5. MESAROŞ MIHAELA-ELENA, la data faptei şi în prezent şef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov şi în înţelegere cu inculpatul Corboş Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiaşi serviciu, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziţie directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câştigarea mai multor contracte de lucrări şi servicii de către societăţile comerciale implicate în cauză.
Procedurile de achiziţii publice ar fi urmărit contractarea următoarelor lucrări:
- Lucrări de reparaţie curente – manoperă şi materiale aferente la Obiectiv S.P.L.T.;
- Lucrări revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT);
- Lucrări de întreţinere terase acoperiş,
- Servicii de mentenanţă/reparaţii instalaţii electrice;
- Lucrări de hidroizolaţii şi reparaţii la două puncte centrale termice.
Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, inculpata Mesaroş Mihaela-Elena având cunoştinţă despre înţelegerea frauduloasă dintre inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corboş Gheorghe şi administratorul uneia dintre societăţile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceştia prin redactarea unei adrese în numele societăţii comerciale ce conţinea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.
Prin demersurile arătate mai sus, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corboş Gheorghe ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Braşov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societăţile menţionate la începutul comunicatului.
În aceeaşi perioadă, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corboş Gheorghe, i-ar fi furnizat inculpatului persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, informaţii confidenţiale referitoare la procedurile de achiziţie directă ce urmau a se desfăşura (informaţii vizând tipul lucrării, valoarea, locaţia), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societăţile pe care acesta le administra în fapt.
În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale foloase necuvenite constând în:
- un autoturism marca VW Touareg,  evaluat la suma de cel puţin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanţii societăţii comerciale, autoturism care ar fi folosit şi în prezent de inculpatul Marin Ionuţ Mircea;
- mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuinţa acestuia;
- o trotinetă electrică,
- alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Braşov – Istanbul şi retur;
- transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societăţii comerciale;
Toate aceste bunuri şi servicii ar fi fost pretinse şi primite de inculpatul Marin Ionuţ Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Braşov şi respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 şi a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei.
În perioada iunie – decembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, ar fi pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale un autoturism marca Dodge RAM (aflat în proprietatea acesteia), evaluat la suma de 48.500 euro, precum şi plată prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziţionate prin licitaţie de către inculpat de la o societate comercială din oraşul Stuttgart, Germania, pentru câştigarea şi desfăşurarea în bune condiţii a contractelor de lucrări enumerate anterior.
În data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă preşedintele clubului de fotbal FC Braşov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcţionar vamal din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Braşov, asupra căruia pretindea că are influenţă, pentru ca acest funcţionar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare şi identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuţ Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 mai 2023, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea, Corboş Gheorghe şi cei doi inculpaţi persoane fizice vor fi prezentaţi judecătorilor din cadrul Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Faţă de inculpata Mesaroş Mihaela Elena s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Comunicat Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov
Foto ilustrativ/focuspress.ro