Director din cadrul Agenţiei Domeniile Statului a fost arestat la domiciliu. A recunoscut că a cerut mită de peste 300.000 de euro
COMUNICAT D.N.A.
 
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 352/VIII/3 din 22 martie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului
 
NUŢĂ MARIUS IONEL, director al Direcţiei Control, Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului (A.D.S.), cercetat în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
 
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – martie 2023, inculpatul Nuţă Marius Ionel, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins, pentru el şi pentru alte persoane, de la un om de afaceri (martor în cauză), suma totală de 350.000 euro pentru „a-l ajuta” pe acesta din urmă să încheie cu ADS un contract de arendă pentru o suprafaţă de 650 ha de teren agricol, situat într-o comună din judeţul Giurgiu. În contul aceleiaşi sume de bani, inculpatul i-ar mai fi promis omului de afaceri că îl va sprijini să concesioneze respectiva suprafaţă de teren pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani.
În contextul menţionat mai sus, martorul i-ar fi remis inculpatului Nuţă Marius Ionel suma de 90.000 lei, ce reprezenta o primă tranşă din suma pretinsă iniţial.
Ulterior, cu toate „eforturile” depuse de inculpat, licitaţia privind arendarea terenului respectiv a fost câştigată de o altă persoană.
 
În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani.
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti.
 
     Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto ilustrativ/bzi.ro