Ofiţer de la Garda de Coastă, trimis în judecată după ce ar fi oferit informaţii unor ziarişti
 
Comunicat DNA Constanţa
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BACAIM PETRICĂ, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.) – Garda de Coastă,  în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:
La data de 22 februarie 2023, inculpatul Bacaim Petrică, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă Constanţa, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi transmis unor jurnalişti de la o publicaţie locală informaţii nedestinate publicităţii, referitoare la:
- prinderea în flagrant a unui presupus contrabandist de ţigarete, autoturismul folosit de acesta, cantitatea şi marca ţigaretelor, 
- efectuarea unei percheziţii domiciliare, adresa la care se efectua acea activitate, 
- unitatea de parchet care efectua urmărirea penală şi identitatea procurorului de caz.
În acelaşi context, inculpatul Bacaim Petrică ar fi permis unui fotoreporter accesul în câmpul infracţional pentru a efectua fotografii şi înregistrări video şi pentru a transmite informaţii legate de activităţile desfăşurate de organele de poliţie.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto ilustrativ