COMUNICAT DNA.Auditor public extern în cadrul Camerei de Conturi Constanţa, trimis în judecată pentru şantaj
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
 
     POPESCU NICOLAE, auditor public extern în cadrul Curţii de Conturi – Camera de Conturi Constanţa şi membru al autorităţii de audit, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.
 
    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
          În luna octombrie 2022, în contextul derulării unui proces de partaj, inculpatul Popescu Nicolae, în calitatea menţionată mai sus, ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soţii, de asemenea funcţionar public, pentru a o determina pe aceasta: 
-   să îi lase în proprietate un imobil (în valoare de 249.620 euro) dobândit în timpul căsătoriei,
- să preia părţile sociale ale unei societăţi comerciale controlată şi administrată, în fapt, de către inculpat prin intermediul unei persoane interpuse şi care acumulase datorii importante faţă de bugetul de stat (772.132 lei).
În acelaşi context, inculpatul i-ar fi  mai transmis fostei soţii că va renunţa şi la demersurile care vizau tragerea la răspundere penală a acesteia într-o cauză penală aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru un presupus furt comis între soţi şi respectiv, pentru presupuse infracţiuni comise de aceasta împotriva fiului lor minor.
Concret, constrângerile la care ar fi apelat inculpatul Popescu Nicolae ar fi constat în exercitarea de ameninţări ce ar fi vizat crearea unei situaţii defavorabile la locul de muncă pentru fosta soţie şi care ar fi avut ca urmare concedierea acesteia. De asemenea, inculpatul i-ar  mai transmis că nu va mai sesiza organele judiciare cu privire la săvârşirea de către aceasta a altor presupuse fapte penale. 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto ilustrativ