Fostul director al Casei Corpului Didactic a judeţului Bihor  şi directorul Şcolii ”Avram Iancu” din Oradea au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul fraudării unui concurs
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 672/VIII/3 din  12 iulie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
ŢIGAN MIOARA, la data faptelor director al Casei Corpului Didactic a judeţului Bihor şi preşedinte al unei comisii de examinare, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- instigare (sub forma participaţiei improprii) la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite,
- fals material în înscrisuri oficiale,
- uz de fals,
CUC IOAN SORIN, director al Şcolii “Avram Iancu” din municipiul Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în forma instigării.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
 
În perioada 15 octombrie – 08 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidaţi, unul dintre ei fiind inculpatul Cuc Ioan Sorin.
Cu ocazia susţinerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obţinut o notă care să-i permită participarea şi la proba interviului.
În acest context, până la soluţionarea contestaţiei, inculpata Ţigan Mioara, în calitatea menţionată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de şapte întrebări) cu consecinţa măririi notei iniţiale de la 5,60 la 7,00.
Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului şi câştigarea, în final, a concursului respectiv.
Ulterior, la instigarea aceleiaşi inculpate, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor a emis, fără vinovăţie, decizia de numire în funcţia de director al Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.
 
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Sursă:Comunicat DNA
 
Foto ilustrativ