Un om de afaceri, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi dat mită unui primar din Giurgiu

COMUNICAT  DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 354/VIII/3 din  22 martie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui inculpat, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte şi societatea administrată în fapt de inculpat), ce avea ca obiect „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă în satele ..., comuna ..., judeţul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 şi noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit bani, prin intermediar, primarului comunei respective, după care tot în luna noiembrie 2022, aceluiaşi edil, i-ar fi promis un procent de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.

În scopul menţionat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin acelaşi intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranşă din suma promisă iniţial.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

Foto ilustrativ