DNA a efectuat percheziţii în Suceava ce vizează fapte de corupţie legate de protecţia mediului
 
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 362/VIII/3 din  29 martie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 29 martie 2023, faţă de un număr de 17 inculpaţi, după cum urmează:
 
a fost dispusă măsura reţinerii faţă de:
ROTARU OVIDIU, comisar de mediu în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani,
RADEŞ FLORIN, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
POPOVICI LILIANA, comisar de mediu în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani,
pentru săvârşirea, în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării, a unor infracţiuni de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- fals intelectual, 
-  luare de mită, 
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
 
     a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 14 persoane (trei comisari de mediu în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani - URECHE SILVIA LUCIA, STOICA GABRIEL, CIOBANU CRISTIAN NICOLAE şi 11 persoane fizice, oameni de afaceri,), în sarcina cărora a fost reţinută comiterea, în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării, a unor infracţiuni de:
 - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- fals intelectual,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, 
- dare de mită. 
 
    În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada aprilie – octombrie 2022, inculpaţii menţionaţi mai sus, funcţionari publici în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor din legi primare, în contextul activităţilor de inspecţie şi control desfăşurate în domeniul protecţiei mediului la diverşi agenţi economici şi unităţi administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activităţii de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât şi de urmărire a îndeplinirii cerinţelor legislaţiei de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului).
Concret, aceştia ar fi omis să ateste în documentaţia de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislaţiei de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformităţi/încălcări ale legislaţiei de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancţiunile legale.
Cu titlu de exemplu precizăm că inculpaţii, funcţionari publici, nu ar fi aplicat sancţiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetaţie despre care cunoşteau că ar fi fost provocate intenţionat, în aceeaşi manieră procedând şi în cazul unor depozitări nelegale de deşeuri din construcţii şi demolări.
În acelaşi context, o parte dintre funcţionarii cercetaţi în prezenta cauză ar fi permis accesul la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii unor agenţi economici pe care i-ar fi anunţat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfăşoare.
Pentru “serviciile” de mai sus, inculpaţii ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum şi alte foloase necuvenite.
 
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
  
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 30 martie 2023, inculpaţii Rotaru Ovidiu, Radeş Florin şi Popovici Liliana urmează să fie prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Sursă:Comunicat DNA