COMUNICAT DNA. Fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad, acord de recunoaştere a vinovăţiei
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 912/VIII/3 din 25 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului.
PARPALĂ CAIUS MIHAI, cercetat sub control judiciar, la data faptei director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În zilele de 24 august 2022 şi 3 octombrie 2022, inculpatul Parpală Caius Mihai ar fi primit suma totală de 8.000 lei, prin intermediar şi în mod direct, de la administratorul unei societăţi comerciale care activează în sectorul exploatării agregatelor minerale, pentru ca, în calitatea sa, de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, să sprijine activitatea societăţii respective, în sensul de:
- a nu dispune controale apte să constate, să stopeze şi să sancţioneze activităţile presupus ilegale, efectuate de aceasta;
- a împiedica rezilierea contractelor de exploatare pe care societatea respectivă le avea în derulare.
În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani şi interzicerea unor drepturi.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Arad.
Anterior, prin rechizitoriul din data de 21 ianuarie 2023, omul de afaceri care ar fi remis suma de 8.000 lei, cu titlu de mită, inculpatului Parpală Caius Mihai, a fost trimis în judecată sub control judiciar, în sarcina acestuia fiind reţinută infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.
     Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto ilustrativ