Un inspector A.N.A.F. Timiş  a fost trimis in judecată
Comunicat D.N.A.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 892/VIII/3 din 19 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, 
Sub control judiciar a inculpaţilor:
ŢĂRAN ALEXANDRU, la data faptelor inspector în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) Timiş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată,
- complicitate la evaziune fiscală,
 Persoană fizică, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale şi administrator de fapt al unei altei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- evaziune fiscală,
- spălarea banilor, în formă continuată,
Şi în stare de libertate, a inculpaţilor:
Persoană fizică, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, fiul omului de afaceri cercetat sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de evaziune fiscală,
Persoană fizică, administrator al SC TNG Management SRL, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: 
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- spălare a banilor, în formă continuată, 
SC TNG Management SRL, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: 
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată,
SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
 
În perioada iunie 2015-februarie 2016, inculpatul Ţăran Alexandru, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, prin virament bancar şi în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecţie fiscală favorabil în baza căruia societăţii comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei. 
În realitate, inculpatul Ţăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operaţiuni comerciale (servicii de consultanţă şi management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) şi să aplice prevederile legale care se impuneau.
Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcţionarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanţă fictive cu societăţile comerciale deţinute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani. 
O parte din suma de 276.000 de lei primită de inculpatul Ţăran Alexandru, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societăţii în cauză ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Timiş s-a constituit parte civilă.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii au beneficiat de sprijin din partea IGPR - Direcţia de Operaţiuni Speciale.
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto ilustrativ