Comunicat DNA.Actiuni 2-3 martie 2023
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 martie 2023, a inculpatului:
BÎZĂRAN MIHAI-CĂTĂLIN, agent de poliţie judiciară în cadrul I.G.P.R.-Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită,
- trafic de influenţă,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
    În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin, în calitate de lucrător de poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine şi 100.000 euro pentru un intermediar).
Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin în schimbul promisiunii că:
- acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum şi pentru a propune o soluţie de clasare în cazul infracţiunii de evaziune fiscală;
- acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă) astfel încât acesta din urmă să dispună soluţia clasării pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu persoana vizată pentru infracţiunea de delapidare.
În acelaşi context, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin i-ar mai fi transmis aceleiaşi persoane informaţii nedestinate publicităţii din dosarul respectiv dar şi cum  se vor derula cercetările în continuare.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpatului Bîzăran Mihai-Cătălin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 154/VIII/3 din 7 februarie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unei inculpate pentru comiterea a cinci infracţiuni de trafic de influenţă, din care trei în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada 2019 - 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unor persoane din conducerea Consiliului Judeţean Arad, din conducerea unor unităţi sanitare şi asupra unui europarlamentar şi că-i va determina pe aceştia să faciliteze:
- angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unităţi spitaliceşti,
- angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiaşi persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac ori în cadrul formaţiunii de poliţie de frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara;
- obţinerea a două finanţări din fonduri europene pentru familia martorului.
În contextul menţionat mai sus, la data de 06 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), reprezentând cea de-a doua tranşă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 martie 2023, a inculpatului:
DINCĂ CRISTIAN-FLORIAN, profesor universitar în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti şi director al Departamentului de Producere şi Utilizarea Energiei din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (31 acte materiale).
    În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada  august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 153.470 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile “Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft” derulate în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.
Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care martorul ar fi primit-o în contextul menţionat mai sus, în calitate de angajat în cadrul proiectelor respective.
La data de 02 martie 2023, potrivit înţelegerii anterioare, inculpatul Dincă Cristian Florian ar fi primit de la martor suma de 6.000 de lei reprezentând tranşa aferenta salariului primit de acesta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Inculpatului Dincă Cristian Florian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 03 martie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
IONESCU NARCISA IONELA, director al Direcţiei Administrare Patrimoniu (D.A.P.) din cadrul Primăriei municipiului Slatina, judeţul Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la fals informatic,
DREJOI ANGELICA, şef birou în cadrul Direcţiei Administrare Patrimoniu din Primăria municipiului Slatina, judeţul Olt pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
          OPORANU MIHAELA, jurist în cadrul Direcţiei Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Slatina, judeţul Olt, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
        AVRAM SILVIA, funcţionar în cadrul Direcţiei Administrare Patrimoniu din Primăria municipiului Slatina, judeţul Olt, pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic în formă continuată, 
        Persoană fizică, administrator al S.C. Solutions Line S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  Persoană fizică, administrator al S.C. Solutions Line S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
          S.C. SOLUTIONS LINE S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
    Persoană fizică, angajată a unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2020, în contextul pandemiei de Covid 19, inculpata Ionescu Narcisa Ionela, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu S.C. Solutions Line S.R.L un acord cadru şi două contracte subsecvente, ce ar fi avut ca finalitate achiziţionarea de către Direcţia Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Slatina, judeţul Olt, la preţuri supraevaluate (şi de patru ori), a unor materiale sanitare.
Ca urmare a acestor demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Direcţiei Administrare Patrimoniu (D.A.P.) Slatina în sumă totală de 2.555.386 lei. 
Trebuie precizat că achiziţiile de mai sus au fost posibile în contextul în care:
- la data de 02 aprilie 2020, atribuţiile de încheiere a contractelor au fost delegate de Primăria municipiului Slatina Direcţiei Administrare Patrimoniu (D.A.P.) în condiţiile în care în subordinea Consiliului Local funcţiona deja un serviciu specializat în achiziţii publice,
- înregistrarea electronică a documentelor  privind  relaţia cu S.C. Solutions Line S.R.L ar fi suferit modificări atât în sensul antedatării cât şi al postdatării documentelor ce atestau paşii de parcurgere a procedurii de achiziţie,
- cererea D.A.P. Slatina s-ar fi bazat în totalitate pe oferta depusă de S.C. Solutions Line S.R.L. care ar fi fost înregistrată la instituţia publică, înaintea întocmirii de către funcţionarii publici a referatului privind alegerea procedurii de achiziţie a produselor menţionate mai sus. Mai mult, conţinutul ofertei respective ar fi fost copiat în integralitate, cu tot cu greşelile de ortografie, în cuprinsul strategiei de contractare şi al caietului de sarcini.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiului Slatina nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
      Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.