Profesor Lector universitar de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reşiţa , reţinut de DNA. Este acuzat că lua mită pentru promovare unor examene
Comunicat  Direcţia Naţionala Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reşiţa, pentru comiterea a infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).
    În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuţiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluţia şi dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuţiilor de serviciu de cadru didactic.
Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:
- 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
- 1.200 euro pentru promovarea aceluiaşi examen cu nota maximă,
- 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
În contextul menţionat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi şi primit sumele de 1.000 euro şi 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea I.G.P.R. - Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto cu caracter ilustrativ