“VISUL AMERICAN” CU TUDOR CHIRILĂ SE ÎNTOARCE ÎN BUCUREŞTI, LA TEATRUL DE COMEDIE

Aproape 8.000 de oameni din 18 oraşe s-au bucurat, timp de 2 luni, de primul turneu de teatru naţional post-pandemie

,,Visul American” de Eric Bogosian, în regia Iarinei Demian, este cea mai recentă premieră a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Producţia a fost plecată în primul turneu naţional post-pandemie, între 2 aprilie şi 25 mai, în 18 oraşe din România.

Timp de 2 luni, aproape 8.000 de oameni au văzut “VISUL AMERICAN” în CARACAL, CRAIOVA, PLOIEŞTI, BISTRIŢA, ALBA IULIA, SATU MARE, BAIA MARE, IAŞI, SUCEAVA, PITEŞTI, GALAŢI, CONSTANŢA, PIATRA NEAMŢ, ARAD, ORADEA, CLUJ, BRAŞOV şi TÂRGU MUREŞ, în cele mai consacrate teatre din România.

După ce “VISUL AMERICAN” a fost ovaţionat de publicul din întreaga ţară, acesta se întoarce “acasă”. Spectacolul revine în Bucureşti, pe 2, 3, 9 şi 10 iunie, la Teatrul de Comedie în sala Radu Beligan, locul în care a debutat şi a fost apreciat pentru prima oară.

Spectacolul va fi prezent şi la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, pe 30 iunie, la Colegiul Naţional Octavian Goga”.

Ce a însemnat “VISUL AMERICAN” pentru scena de teatru din România?

Turneul “VISUL AMERICAN” a fost cel mai de amploare turneu de teatru din România de după pandemie. Echipa din spatele spectacolului, formată din 18 oameni, a muncit extrem de mult pentru a aduce în faţa spectatorilor cea mai bună variantă a unui vis american controversat. Pentru aceştia, turneul a însemnat 90 de minute de aplauze însumate de la finalul fiecărei reprezentaţii, 20.061 de km parcurşi, 32 ore de teatru, 114 ore de producţie şi 28 de zile în deplasare, iar pentru Tudor a însemnat peste 400 minute de vocalize.

Turneul a reprezentat un adevărat tur de forţă, în care cele nouă monologuri ce au compus spectacolul ce a oferit publicului, timp de o oră şi jumătate, o radiografie brutal de sinceră, comică şi cinică a Americii şi a lumii în care trăim.

Tudor Chirilă: "În 16 martie, deşi făcusem o muncă serioasă de preproducţie, încă nu ştiam dacă vom putea pleca în turneu. Rămăsesem fără sponsorii cheie care ne dădeau siguranţa că vom putea susţine turneul indiferent de încasările din bilete. Şi, totuşi, am hotărât să riscăm. Au urmat două luni frumoase al căror principal beneficiu sună simplu: oamenii. M-am reconectat după foarte mulţi ani cu publicul din ţară, în general lipsit de accesul facil la producţiile teatrelor bucureştene. Am avut săli pline, dar mai ales energii incredibile care făceau imposibilă o oră rezonabilă de culcare după fiecare show. E greu să te culci după asemenea injecţie, e greu să dormi după ce te dai jos dintr-o navă spaţială. Am încercat adesea pe parcursul turneului să fiu conştient de bucuria pe care o trăiesc. Nu am reuşit de fiecare dată, pentru că nu am fost doar actor, ci şi un soi de manager cu liste de acţiuni de verificat/bifat. După doi ani de pandemie facem de toate. A trecut ca un vis. Frumos. Pentru care înainte de toate trebuie să-i mulţumesc Iarinei Demian că a făcut acest spectacol. În egală măsură lui Eric Bogosian că a fost lovit de inspiraţia de a scrie acest text atât de actual în 1986. Apoi tuturor celor care au făcut turneul ăsta împreună cu mine. Job done. Ne vedem la teatru, turneul s-a terminat, dar spectacolul se va juca în continuare la el acasă, la Teatrul de Comedie."

Iarina Demian: ,,“Visul American” înseamnă un vis împlinit, dar în spatele lui este o muncă enormă. Destulă durere şi multă bucurie. Este ca atunci când am vrea “să atingem cerul cu podul palmei”. Desigur pare imposibil şi totuşi asta a făcut Tudor Chirilă. Pentru mine “Visul” a însemnat o barieră greu de trecut fiindcă m-am aflat în faţa necunoscutului. Un singur actor pe scenă fără alţi parteneri. A trebuit să inventăm parteneri şi sa i facem şi pe ei să “trăiască”. Publicul a primit spectacolul cu inteligenţă, cu seriozitate şi cu o bucurie imensă. Am fost copleşiţi de aplauze care păreau că nu se vor mai sfârşi. Oamenii au uitat de pandemie şi cred că TEATRUL a ieşit învingător!”

,,Visul American” este un spectacol de Iarina Demian cu Tudor Chirilă, scenografie şi costume de Irina Moscu, lighting design de Daniel Klinger şi video design de Dilmana Iordanova.

Turneul a fost de organizat de Agenţia de Vise şi Fundaţia Artest, susţinut de Rock FM, Magic FM, Kiss FM, Republica, VOYO şi comunicat de agenţia Magic Maker Communication.

Spectacol produs de Teatrul de Comedie, Bucureşti.

Biletele pentru spectacolele de la Teatrul de Comedie se pot achiziţiona online de pe https://www.iabilet.ro/cauta/?q=visul+american

Biletele pentru spectacolul de la FITS se pot achiziţiona online de pe https://www.sibfest.ro/ro/program/events?date=06-30-2022 .

În timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină.

Accesul la spectacol este permis persoanelor cu vârsta de peste 16 ani.

Sursa:Comunicat 

Alexandra Miho
Public Relations Specialist