Şase sfaturi în prag de sărbători,pe rit  vechi

Craciunul pentru crestinii ortodocsi de rit vechi este sarbatorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial. Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

In pragul sărbătorii Crăciunului( pe rit vechi ), multa lume este ocupată. Cadourile, masa de Crăciun şi pregătirile intense ii preocupă pe credinciosii pe rit vechi, şi este foarte uşor să se lase duşi de val în această perioadă. 

Cumpărăturile în exces sunt una dintre cele mai mari probleme din perioada sărbătorilor: risipa alimentară devine din ce în ce mai acută, iar odată cu aceasta facem şi risipa de bani. La nivel global, aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, ceea ce reprezintă de 15 ori mai mult decât cantitatea la nivelul Uniunii Europene, care este de 88 de milioane.
Ştim că această perioadă este deosebit de aglomerată, dar vă invităm totuşi să vă alocaţi câteva minute pentru a vedea sfaturile noastre, pentru a vă putea ajuta să aveţi o listă de cumpărături mai echilibrată, care să nu ducă la exces – nici în plan alimentar, nici în cel financiar.

Sugestia 1: Planificaţi-vă mesele
Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică.
Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri, în cazul în care nu le verificăm în mod regulat şi nu ne planificăm mesele în concordanţă cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Este important să ştiţi care sunt alimentele pe care le aveţi deja şi să planificaţi porţiile pentru masa de Sărbători.

Sugestia 2: Cumpăraţi inteligent
Obiceiurile pe care le avem la cumparaturi şi deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceţi cumpărături atunci când sunteţi înfometaţi, deoarece aveţi şanse mari de a sfârşi prin a cumpăra mai mult decât aveţi nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături.
Este important şi să cunoaşteţi diferenţa dintre ”a se consuma înainte de” şi ”a se consuma până la” :
– Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranţa alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu şi după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, peşte sau salatele gata pregătite.
– Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat şi după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fiela fel de bună. Aroma şi textura pot fi uşor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Sugestia 3: Verificaţi ceea ce cumpăraţi
Este foarte important sa stiti ce conţine produsul pe care doriţi să îl achiziţionaţi. De obicei, mesele de Crăciun sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul, carnea . Sugestia 4: Păstraţi-vă alimentele bine
O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea şi folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranţa acestora, ci ne şi permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.

Sugestia 5: Folosiţi-vă resturile
Preferăm de multe ori cea mai uşoară şi convenţională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi şi putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.

Sugestia 6: Compostati resturile!
Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucăţile de fructe si legume, resturile alimentare sau zaţul de cafea. Puteţi utiliza cojile de fructe şi legume pentru a obţine compost pentru plantele din grădină, adunându-le într-un recipient special.

 

Sursa:www.opiniagiurgiu.ro