Exclusiv www.infoploiesticity.ro. INTERVIU cu Milea Neculai  Preşedintele Federaţiei de karate-Kyokushinkaikan Sonoda România

 

 
 Milea Neculai” Nicu” este deţinător al centurii Negre 5 Dan Kyokushinkaikan Sonoda, Preşedintele Federaţiei de karate Kyokushinkaikan Sonoda din România şi vicepreşedintele organizaţiei europene.
Deţinător al centurii Negre 4 dan Taekwondo WT, practicant de arte marţiale de peste 43 ani, fondator a federaţie de Arte marţiale din România imediat după revoluţie, este căsătorit, are două fete şi 5 nepoţi, fata cea mare (Ionela) i-a călcat pe urme, este deţinătoare a centurii Negre 3 Dan Taekwondo şi 3 Dan Kyokushin, toţi nepoţii sunt practicanţi de arte marţiale.
Nicu este pensionar MAI, are 59 ani şi-şi desfăşoară antrenamentele în multe localităţi din jud Galaţi, dar se deplasează şi în România în zonele unde Federaţia are instructori şi antrenori.
Performanţe:
 
La nivel national- nenumărate titluri de campion la kata.
 În anul 2005 a câştigat locul 3 - la Cupa mondială Japonia.
Ca antrenor  a cucerit primul titlu pentru România de vicecampion la kata, atunci când exista o singură federaţie de Kyokushin.
De asemenea elevii săi au câştigat numeroase titluri de campion balcanic, campion european şi campion mondial.
 
Mai multe despre Milea Niculae în interviul de mai jos:
INFO PLOIEŞTI CITY. Salut. Pe înţelesul tuturor ce înseamnă kata şi kyokushin?
NICU MILEA:
Karate Kyokushinkai, înseamnă” calea adevărului absolut”, fondatorul stilului este Şoşăi Masuthasu Oyama centura neagră 10 Dan, care a decedat din viaţa în anul 1994, acest stil de karate este unul dintre cel mai complex stil de luptă practicat de trupele speciale.
După moartea lui Şoşăi organizaţia mondială s-a divizat în mai multe organizaţii, conduse de discipolii lui Şoşăi, unul dintre aceşti discipoli este Khancho Naoyuki Sonoda centura neagră 8 Dan, eu ţinând legătura cu domnia sa, informându-mă că a demara constituirea organizaţiei din care fac parte numinduse, IKOKS" nternational Karate organizaţie Kyokushinkaikan Sonoda.
IPC: Câte echipe sau cluburi de acest gen sunt în România?
N.M.:
În România federaţii de acest stil sunt foarte multe, cred că noi suntem cea mai tânără federaţie înfiinţată.
IPC: Care este cel mai important titlul din carierea personală şi cea de Preşedinte?
N.M:
În decursul anilor, că şi performanţe notabile au fost multe, în special la competiţii de kata unde de foarte multe ori m-am impus, că şi luptător este competiţia de kyokushin la care am ajuns la faza finală pe MApN unde am castigato, la nivel Mondial este participarea mea la Cupa Mondială Masuthasu Oyama din Japonia în anul 2004 unde am obţinut locul 3, cu sportivii antrenaţi de mine am cucerit numeroase titluri de Campioni Balcanici, Europeni şi Mondiali.
Despre tine...
IPC: Ce alte pasiuni mai ai?
N.M.:
De când am început demersurile de înfiinţare a acestei federaţii şi asta durând aproximativ 3 ani, cum sunt satisfăcut că mi-am îndeplinit dorinţa
. Pasiuni sunt specifice doar despre artele marţiale, sunt fascinat de aceste lucruri încât am luat-o de la capăt în Kyokushin ajungând centura neagră 5 Dan în Taekwondo, centura neagră 4 Dan în Jyu Jitshu, centura neagră 3 Dan, am practicat shotikan în tinereţe ajungând centura maro dar stilurile unde m-am consacrat m-au dus mai departe.
IPC: Cum se desfăşoară o zi obişnuită din viaţa ta?
N.M.:
O zi din viaţa mea începe cu antrenamentele de dimineaţa şi se termină cu cel de seara.
IPC: Ce deteşti cel mai mult la oameni?
N.M.:
La oameni dedest şi urăsc mincinoşii, invidia, ura, laudorasenia, dedest oamenii prefăcuţi şi cei ce instigă răutăţi.
IPC: Câte ore dedici sportului pe zi?
N.M.:
În tinereţe mă antrenam 6 ore iar în unele zile chiar şi 8 ore pe zi.
IPC: Cel mai frumos / penibil moment din carieră?
N.M.:
Cel mai frumos moment din viaţa mea a fost când fiica mea Ionela la Campionatul European de Taekwondo a iesit dublă campioană europeană la Poomse şi Kyorugi.
IPC: Când şi cum a început să faci sport? Cine te-a îndrumat spre karate?
N.M.:
Am început să practic karate încă de la o vârstă fragedă având doar 15 ani pe atunci sub îndrumarea marelui maestru Florin Bălănescu, cu care practicant jodoul şi pe ascuns ne arată şi anume te elemente de karate.
Sunt unul dintre veteranii artelor marţiale din România, sunt unul dintre cei care imediat după revoluţie am fondat Federaţia Română de Arte Marţiale.
IPC: O dorinţă neîmplinită...
 N.M.:
Dorinţa neîndeplinită, îmi doresc unificarea Kyokushinul pe întreg mapamondul şi încă o dorinţă să ajung cu elevii mei să particip la Olimpiadă.
IPC: Ce trebuie să facă un tânăr pentru a urma o carieră în acest sport...
N.M.:
Un tânăr că să practice karate sau arte marţiale necesită multă seriozitate şi dorinţa, calităţile le va dobândi în timp, ar trebui început de la vârsta copilăriei şi un rol important în viaţa unui practicant îl au părinţii.
Important este dacă îşi doreşte şi începe să practice să nu renunţe, rezultatele şi succesul vin în ani de muncă şi transpiraţie.
IPC: Unde te pot contacta cei interesaţi de acest sport?
 
N.M.
Eu practic în Galaţi şi comune din jurul judeţului.
În România avem centre în Bucureşti, Ploesti, Galaţi, Buzău, Braşov, Iaşi, Bacău, Focşani numărul meu este afişat la profilul meu, cei interesaţi o pot face prin a mă contacta.
 
 
Interviu realizat de Gabriel Dima si Radu Adrian Teodorescu