Altfel de interviu cu RAUL PETRESCU (director adjunct al TCE Ploiesti). ” Raul Petrescu este un om perfect normal, cu calităţi şi defecte „
 
Pe Raul (Alexandru) Petrescu (fost viceprimar al Ploiestiului, fost director al RASP Ploieşti, actualmente director adjunct al TCE Ploieşti) îl cunosc de aproximativ 6 ani, atunci când era în desfăşurare campania umanitară” Ajută un copil nevoiaş din Ploieşti” https://www.facebook.com/Ajuta-un-copil-din-Ploiesti-1481162672195415,campanie iniţiată de Info Ploieşti City şi ACS Dinamo Victoria Ploieşti în colaborare cu DJ Kabal.
Raul Petrescu, fiind de altfel prima persoană politică locală care a răspuns AFIRMATIV campaniei noastre şi din funcţia de viceprimar al Ploiestiului ne-a ajutat foarte mult, în acele vremuri, cu timpul fiindu-ne aproape şi la alte actiuni-evenimente umanitare, atât moral cât şi fizic, oferind sprijinul RASP Ploieşti, din funcţia de director la două dintre acestea.
Astăzi, nu vom vorbi cu politicianul Raul Petrescu, vom vorbi cu OMUL...
Vom afla cine este Raul Petrescu, ce pasiuni are, ce-l enervează cel mai mult şi despre familia sa minunată, soţia sa, Laura, fiind una dintre cele mai bune şi echilibrate jurnaliste din Prahova şi din ţară. Laura fiind propietara publicaţiei on-line www.prahova-news.ro, aşadar...
GABI DIMA: Salutare. Cine este Raul Petrescu? Ce calităţi şi defecte are?
RAUL PETRESCU: Raul Petrescu este un om perfect normal, cu calităţi şi defecte, ca orice om. Îmi place să-mi fixez ţinte înalte, să fiu permanent în slujba cetăţeanului, mizez pe perseverenţă şi tenacitate, pe empatie şi leadership. Ca defect, aş puncta încrederea prea mare în oameni.
G.D.: De ce politică? Cine te-a îndrumat spre acest domeniu? Făcând o glumă... Păcat de alergerea făcută (politică).
R.P.: Politică, pentru că, în clasa a 11 – a, am făcut o alegere, influenţat fiind şi de profesoară de limba  engleză din liceu, o distinsă doamnă, aceea de a urma cursurile unei facultăţi de ştiinţe politice, aceasta fiind sinonim, pentru mine, la acea vârstă, cu urmarea carierei de politician. Iar, în clasa a 12-a am aderat la partidul de stânga din care fac şi acum parte, deşi au trecut aproape două decenii! O tempora! Şi... nu păcat de alegerea făcută, orice om trebuie să fie implicat în viaţa “polisului”, a cetăţii, aceasta a fost o alegere asumată şi nu regret niciun moment alegerea făcută.
G.D.: Ce pasiuni are Raul Petrescu?
R.P.: Sunt pasionat de filosofie, beletristică, fotbal, tenis de câmp, filme şi muzică.
G.D.: Ce deteşti cel mai mult la oameni?
R.P.: Detest oportunismul, ipocrizia, lipsa de recunoştinţă şi prozaismul.
G.D.: Ne amintim cu drag de campania” Ajută un copil din Ploieşti”. Atunci ai fost prima persoană publică (primul politician) care a răspuns AFIRMATIV, ajutând campania şi din postura de viceprimar. Cum ţi-sa părut acel proiect?
R.P.: Da, aşa este. Am simţit să fac acel lucru, şi nu doar datorită funcţiei publice pe care o deţineam la acel moment. Ci, pentru ca fiecare dintre noi are datoria morală să fie alături de nişte oameni aflaţi în suferinţă, cu atât mai mult cu cât sunt copii. Salut, încă o dată, iniţiativa voastră, apreciand că ea trebuie să devină o cutumă pretutindeni. A generat sentimente minunate pentru acei copii, o bucurie de nedescris, iar acesta e un lucru fundamental pentru acele suflete nevinovate, dar suferinde.
G.D.: Puţină lume ştie că în spatele acelui tip coleric, se află un tip cu suflet mare. Cum îţi menţii calmul într-o situaţie limită?
R.P: Presupunem că Încerc să fiu cerebral, să mă detaşez de acel moment tensionat, aşa, în stil “oshian”. A – propos, le recomand tuturor să citească Osho, mai ales politicienilor .
G.D.: Cum ai cunoscut-o şi cucerit-o pe Laura, soţia ta? (N.a., Laura Petrescu este o super colegă şi prietenă).
R.P.: A venit să îmi ia un interviu pe când eram viceprimar al Ploiestiului şi a fost “love at first sight”!
G.D.: Una dintre pasiunile tale este şi fotbalul, având şi o echipă de mini fotbal, MFC Ader Ploieşti. Spune-ne despre echipă, ce performanţe are...
R.P.: Echipa are performanţe deosebite, a fost înfiinţată în 2008, are déjà 13 ani vechime, am fost la faza finală a Cupei României la minifotbal, la Sibiu, în 2018, la turneul regional al campioanelor (Constantă, 2019), la diverse turnee, la Focşani şi Bucureşti, fiind în top trei al echipelor de minifotbal din Prahova! E formată din nişte băieţi valoroşi şi inimoşi care au reprezentat cu onoare oraşul aurului negru şi judeţul Prahova.
G.D.: Cea mai frumoasă/penibilă experienţă avută...
R.P.: Când am fost ales, la 28 de ani, cel mai tânăr viceprimar din istoria Ploiestiului, iar cea mai penibilă experienţă e greu de identificat, întrucât nu preau au fost, sau nu acesta e cuvântul cel mai inspirat.
Despre administraţie...
G.D.: Cum a fost în funcţia de viceprimar al Ploiestiului şi ce regreţi cel mai mult?
R.P.: A fost o experienţă magnifică, fiindcă este o funcţie de mare răspundere, aşteptările oamenilor sunt uriaşe, iar când accezi la această funcţie, la o vârstă fragedă, cu doar o lună vechime în funcţia de consilier local, cu atât mai mare este provocarea. Însă consider că mi-am făcut datoria cu prisosinţă, iar acest lucru s-a reflectat în activitatea mea în cei aproape trei ani şi jumătate de mandat, aducând o nouă viziune şi o mentalitate reformistă la nivelul Primăriei Ploieşti; în ciuda unor cutume vetuste, apanaj al marasmului din instituţiile publice. Regret că nu mi-am putut duce mandatul la bun final.
G.D.: Perioada de după... Ai candidat şi la Primăria Ploieşti, însă ai avut rezultate sub aşteptări. Cu ce amintiri ai rămas din acea perioadă?
R.P.: Am candidat din partea unui “cal mort”, iar cele 1500 de voturi exprimate au fost voturi pentru Raul Petrescu, pierzând voturi preţioase din cauza umbrelei politice. Am fost ultimul candidat intrat în cursă, al 13 – lea, acesta fiind un alt motiv pentru scorul obţinut, timpul fiind foarte scurt. Însă acesta a fost doar un test, o cărămidă pentru viitorul meu politic, o experienţă importantă care va cântări, în mod marcant, în drumul spre accedere la viitoare funcţii. Ceea ce s-a şi întâmplat, ulterior, devenind director al RASP Ploieşti şi, actualmente, director al TCE Ploieşti.
G.D.: Ce trebuie schimbat în Ploieşti şi ce trebuie să înţeleagă colegii tăi (politicienii locali)?
R.P.: Sunt multe de schimbat, începând de la anumiţi oameni, inclusiv politicieni locali, care trebuie să se schimbe! Misiunea comunitară trebuie schimbată, “outlook-ul” decidenţilor şi al cetăţenilor, dar şi infrastructura edilitară, socială, educaţională. Cred că ar trebui să adoptăm modelul de succes din vestul ţării, să ne uităm la Cluj, Oradea, Braşov, Iaşi, Alba – Iulia ca modele de bună guvernare locală. Însă, în opinia mea, reuşita lor se datorează calităţii umane.
G.D.: Cu ce vii nou la TCE Ploieşti în postura de director adjunct?
R.P.: Un suflu nou, un spirit novator, o dorinţă de a face echipă şi perfomanta alături de actalul director general al TCE, de a îmbunătăţi, alături de echipa TCE calitatea transportului public din Ploieşti, de a pune umărul la identificarea unor surse de finanţare europeană şi guvernamentală pentru inoirea parcului auto şi construcţia de la zero a atelierelor de lucru ale salariaţilor.
G.D.: Un mesaj pentru ploieşteni/prahoveni şi cititorii site-ului nostru.
R.P.: Să fie încrezători că voi fi permanent în slujba lor, deschis permanent spre dialog, adept perpetuu al transparenţei decizionale şi al asumării unor schimbări radicale în managementul public, ca urmare a consultărilor publice! Pentru cititori, dar şi pentru toţi ploieştenii, vă doresc multă sănătate, să citiţi zilnic acest minunat ziar şi să vă aplecaţi, în aceste vremuri de încercări, spre spiritualitate! Dumnezeu să ne ajute!
C.V. RAUL PETRESCU( vezi foto )
Foto:Raul Petrescu/facebook
Video:Emisiune ”Cu ochii pe tine „-Prahova TV