Stefania Argeanu în dialog cu elevul multipremiat, de la Colegiul Naţional de Artă
Fagotul conţine în el o istorie aparte, veche, cu miresme dulcege şi intensităţi de-o profunzime inegalabilă. Astăzi,  vă împărtăşesc o poveste despre fagot împreună cu tânărul artist ieşean, multipremiat,  Darius Eduard Petrişor,  elev în clasa a VII - a la Colegiul Naţional de Artă " Octav Băncilă ", secţia muzică, clasa de fagot . 
La cei 13 ani ai lui, deţine deja un palmares impresionant, derivat al muncii susţinute, al dorinţei de a transmite din frumosul descoperit în armonia sunetelor pe marile scene ale concursurilor şi masterclass-urilor, demonstrând totodată că este doritor să asimileze experienţe esenţiale, decisive, în descifrarea misterelor pe care universul bogat al muzicii i le oferă.
 Deosebitele performanţe obţinute de Darius Eduard Petrişor sunt  : 
° Premiul 1, finalist Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, 25-27 Martie, Suceava
 ° Premiul 1, finalist Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Piatra Neamţ, 16-17 03 2023
° Premiul 1, Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel ELENESCU", 2022
° Premiul 1, Classical and Folk Music Internaţional Competition ,TIMIŞOARA 2022
° Premiul 2, Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală DEVA, 14-16. 04 2022
°  Masterclass Constantin Barcov (fagotist opera Malmo Suedia),în cadrul programului „Classix în ART , participare activă 13-19 februarie 2022
°  Masterclass Alexandru Ioan Chirica (solo basson Malmo Symfoniorkestret), participare activă 15-17 decembrie 2022
° Masterclass Antti Salovaara(Finlanda ,membru al Ansamblului Esbjerd)participare activă în cadrul proiectului „Classix în Art.27-02 2022
° Masterclass conv.univ.dr Godri Orban (Proiect Performart 24-11 2022 UNMB participare activă.
°  Concert cameral (Proiect Performart Sala George Enescu  8-12 2022
°  Recital clasă de fagot al Colegiului de Artă Octav Băncilă Iaşi, 10-12 2022
°  Concert extraordinar Sala „Unirii(membru în orchestră de suflători a Colegiului de Artă Octav Băncilă Iaşi. Dirijor Sergiu Sandu )17-11 2022
°    Festivalul Fillit-  Întâlnirile Alecart, moment muzical Prof.dr.Florin Loghin şi Petrişor Darius Eduard
°     Premiul 2 Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală Zalău, 5-7 04 2022
°    Premiul 1,  finalist  Concursul Internaţional Muzical „Emanuel Elenescu" (participare în gala concursului ), Piatra Neamţ, 24-27. 11. 2022
°   Premiul 1 Concursul Naţional  „Primăvara Artelor ediţia XXIV Bacău 24. 03 2023
°    Premiul 1 Concursul Internaţional de Interpretare Vocal Instrumentală „Classical  and Folk Internaţional Competition ( participare în gală),  12-14. 05 2022, Timişoara
" Trăirea sufletului tău este singura muzică pe care o pot asculta ceilalţi... şi doar atunci când ei te ascultă, sufletul tău cântă şi el."
... citat pe care îl consider relevant pentru deschiderea dialogului prezent...

Un moment muzical de colecţie, pe care Darius Eduard Petrişor  ni-l dăruieşte spre audiţie  : 

https://youtu.be/ThAv-qyxP1w

Stefania Argeanu : - Cine eşti tu, Edi ?
Darius Eduard Petrişor :       - Sunt o persoană foarte norocoasă, deoarece am ocazia să experimentez şi să învăţ de la oameni extraordinari, din domeniul muzical, secretele fagotului . 
       - Ce reprezintă fagotul pentru tine ? Te rog să îmi faci cunoştinţă cu universul tău artistic.
       -  Acest instrument deosebit, nobil, mă ajută să-mi exprim personalitatea . Atunci când cânt, dezvălui ascultătorului limbajul care mă defineşte . Câteodată, când cânt, în mintea mea nu este nici o notă, însă degetele au memorie, ele ştiu notele şi redau întocmai partitura, melodia.  
     - Ce ai descoperit despre tine, în această perioadă de învăţare, de antrenament scenic, de participare la olimpiade, concursuri muzicale tematice şi chiar la spectacole propriu-zise ?
   - O, este fantastică lumea aceasta ,a muzicii! Am descoperit şi am învăţat cum să-mi controlez emoţiile, cum să interacţionez mai bine cu oamenii, cu publicul. Muzica mă ajută să-mi dezvolt imaginaţia, să cunosc satisfacţia ce vine ca urmare a orelor de studiu.    
   - Povesteşte-mi, te rog, despre ce simţi atunci când ştii că vei avea un spectacol la care spectatorii  vor achiziţiona bilet în mod deosebit pentru a te asculta, te pregăteşti pentru acest deosebit moment şi, iată, soseşte seara dedicată evenimentului. 
Cum ţi se dezvăluie spaţiul scenei atunci când eşti în prim-planul ei, împreună cu fagotul ? 
 - Sentimentul care mă ghidează atunci când cânt la fagot este cel de mândrie. Acest instrument are în spate sute de ani de capodopere muzicale, iar eu mă simt privilegiat să continui această tradiţie. Scenă pentru mine este locul unde simt că trebuie să fiu!
  - Pentru cineva care citeşte rândurile transcrise ale dialogului nostru şi care nu a avut, încă, şansa de a audia un concert al fagotului,  transmite un mesaj referitor la sunetele care îl definesc, cum sunt acestea, cum le traduci tu...
Împărtăşeşte-i , de asemenea, care este acel element distictiv, definitoriu, specific doar lui, fagotului, conferindu-i unicitate între celelalte instrumente dintr-o orchestră.
   - Fagotul se apropie foarte mult de vocea umană (bărbătească), chiar dacă are un ambitus foarte larg, adică poate cânta atât notele de sus, cât şi notele de jos.   Fagotul are un timbru cald, dulce atunci când cântă pasaje lente şi îl pot numi, în acelaşi timp, şi jucăuş cu pasajele în staccato, adesea auzite pe fundalul sonor din desene animate.
   - Care este parcursul tău de  învăţare la acest instrument ? 
   -  Etapele de învăţare cuprind ore de studiu individual,  ore la clasă, masterclassuri,teorie muzicală, o deschidere cât mai mare spre a cunoaşte şi a învăţa cât mai multe .
  - Cât de important este, în viziunea ta, să fii ghidat de profesionişti în domeniul ales ? Există, în acest sens, o întâlnire memorabilă, pe care doreşti să o împărtăşeşti ?
  - Consider că, indiferent de drumul pe care alegi să mergi în viaţă, este foarte important să fii îndrumat de oameni dedicaţi care cred în potenţialul tău şi se implica în formarea ta .   În luna decembrie a anului 2022, mai exact pe 8 decembrie, am avut ocazia de a participa în cadrul proiectului "Performart",  organizat de UNMB,  care s-a finalizat cu un concert cameral la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Avusesem, anterior, o întâlnire în cadrului unui masterclass cu domnul conf.univ.dr. Godri Orban, un om deosebit, care mi-a insuflat încredere că pot să reuşesc!                                                                                               
  - În ce măsură contează studiul teoriei muzicale, în această etapă a devenirii tale ? Cât timp îi dedici ? 
În privinţa accesului la instrument, din ipostaza elevului aflat în clasa a VII -a, ce îmi poţi spune ?                                                                                                 
     - La fel că studiul la instrument,  învăţarea teorie muzicale este esenţială, este alfabetul muzicii. Referitor la accesul la instrument, din păcate,  lipsa unor  instrumente calitative împiedică un parcurs firesc, instrumentele sunt foarte vechi,  este mare nevoie de instrumente, de accesorii,  costurile sunt foarte ridicate şi fondurile inexistente...
   - Cum îmbini teoria şi practică, care este sensul celor două noţiuni pentru tine, Edi ? 
   - Este foarte important ca, atunci când studiez, să înţeleg lucrarea din punctul de vedere al teoriei muzicale. Acest lucru mă ajută să descifrez structura lucrărilor, ceea ce va duce la o interpretare firească .Fără a înţelege teoria muzicală, aş cânta precum un robot.
  -  Cum a fost prima întâlnire cu fagotul ? Ce ai simţit ? Ce te-a impresionat, în mod deosebit ? 
   -  Primul contact cu fagotul m-a speriat, deoarece mi s-a părut foarte greu de cântat la el. Multe găuri, multe clape care străluceau, o înălţime considerabilă, în mintea mea era un singur scenariu şi, anume, că nu voi reuşi vreodată să învăţ să cânt la el.
 - Cum ai ajuns, de fapt, la fagot ?
 - Am ales fagotul în urma unei întrebări şi sunt fericit  pentru alegerea făcută.Nu ştiam cum va fi, ceea ce ştiam sigur era că îmi doream să fac muzică. Ghidul, mentorul, omul care m-a făcut să iubesc şi să descoper la fiecare oră din tainele fagotului  este profesorul meu de la clasă,  dr. Florin Loghin,  căruia îi sunt profund recunoscător!
   -  Cât de importantă este calitatea instrumentului la care studiezi, exersezi, în vederea exprimării unor sunete de calitate, armonioase ?
 - Calitatea instrumentului poate facilită sau frâna evoluţia artistică, este ca şi cum te-ai duce la o cursă de maşini cu un audi,  versus o Dacia 1310. Toţi  specialiştii recomandă faptul că, în etapa de învăţare a unui instrument, este absolut necesar un instrument calitativ.    
Un instrument bun îţi creează o stare de bine şi o siguranţă care va conduce la mărirea orelor de pregătire, de studiu şi, automat, către performanţă. 
 -  Din toată povestea lui, ce mesaj esenţial consideri că îţi transmite ţie acest instrument ?
-   Pentru mine,  este o importantă  parte din viaţă, este drumul pe care am ales să merg, este  sunetul ce îl ador şi iubesc să experimentez, să descopăr, să transmit muzica sufletului meu în acordurile dulci şi jucăuşe ale fagotului.
Dialogul este realizat de  
 
Stefania Argeanu pentru ziarul  Info Ploieşti City, în exclusivitate, mai 2023