Exclusiv. Interviu cu Gheorghe Stanciu, primarul comunei Teişani

De peste 20 de ani Gheorghe Stanciu este edilul comunei Teişani. Fără îndoială Gheorghe Stanciu poate candida la cel mai bun primar din Prahova. Cu o modestie incredibilă (un fapt rar întâlnit) pe eşichierul politic românesc, edilul este foarte respectat şi apreciat în comună prahoveană. Absolvent al Liceului Ind. N.Iorga-Valenii de Munte, al Facultăţii de drept-Universitatea Ecologică Bucureşti şi al unui Master cu specializarea Managementul Sector ului Public în cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti. În vârstă de 46 ani, este căsătorit şi are 2 copii. A fost Viceprimar între anii 1996 – 1997, iar din anul 1997 este Primar al comunei Teişani. Gheorghe Stanciu, a avut deosebită plăcere să acorde pentru Info Ploieşti City un amplu interviu, non politic.

GABRIEL DIMA: Bună ziua domn primar. Ce este nou în comuna Teişani?

GHEORGHE STANCIU:

Bună ziua. Tocmai am aprobat bugetul pe 2018 şi ne pregătim de demararea proiectelor noi.

G.D: De peste 20 ani primar al unei comune din Prahova. Cum este posibil acest lucru? G.S.:

Am tratat cu seriozitate problemele comunităţii, am realizat proiecte de dezvoltare locală şi nu am uitat niciodată că sunt în slujba cetăţenilor comunei Teişani.

G.D.: Ce pasiuni are Gheorghe Stanciu?

G.S.: Încă de când eram copil îmi doream să fac ceva care să rămână în urma mea, o perioadă cât mai îndelungată. Elev fiind, mă fascinau poeziile lui Eminescu, atât ca formă de exprimare, dar mai ales ca şi conţinut, ca şi mesaj, pentru mulţi de neînţeles. Am început şi eu să scriu versuri şi mă visam atunci un viitor poet.Şi acum mai scriu, din când în când. O altă pasiune a mea este apicultura. Am început studiul în acest domeniu la vârsta de 14 ani când tatăl meu, în urma multor rugăminţi din partea mea, mi-a făcut cadou un stup. Nu m-a preocupat niciodată producţia de miere, ci modul impresionant de organizare al albinelor în cadrul stupului, de la care oamenii ar avea de învăţat.Ca şi apicultor, din când în când mai scriu câte un articol în revista naţionala “România Apicolă”, unde îmi exprim părerile personale.

G.D: Cel mai frumos/penibil moment de până acum...

G.S.:

Dacă mă refer la cel mai frumos moment ca primar, cred că în urma tuturor alegerilor locale la care am participat am trăit clipe de bucurie văzând susţinerea şi aprecierea cetăţenilor din comună exprimate prin votul acordat. Cel mai penibil moment trăit a avut loc în primul mandat când o parte dintre salariaţii primăriei, care nu mă acceptau, m-au ameninţat să renunţ, femeia de serviciu fiind atunci cea mai agresivă. M-am lovit atunci de forţa unor salariaţi care doreau să răstoarne rezultatul votului cetăţenilor din banii cărora erau plătiţi.

G.D.: Cum a fost primul an de mandat? Cum era comună?

G.S.:

Pe plan local, cel mai greu a fost să-mi impun punctul de vedere deoarece eram foarte tânăr. Comună nu avea reţele de apă potabilă, drumurile erau de pământ şi după o ploaie trebuia să porţi cizme pentru a traversa noroaiele, iluminatul public era insuficient, telefonia fixa era un lux de care dispuneau doar câteva persoane... La nivel central, faptul că în primul mandat am fost cel mai tânăr primar din ţara a făcut ca multe uşi să mi se deschidă şi am obţinut uşor finanţări pentru multe proiecte de interes local.

G.D.: Ce obiective aveţi în anul 2018?

G.S.:

Anul acesta vom demara proiectul de canalizare în baza unui contract de finanţare prin PNDL în valoare de un milion de euro. Avem şi alte proiecte mai mici luate în calcul la întocmirea bugetului: Consolidarea şi modernizarea Căminului cultural, amenajarea terenului de sport din Teişani, continuarea lucrărilor de cadastru gratuit, finalizarea grădiniţei noi din satul Teişani-finanţată prin Ministerul Educaţiei, compartimentarea şi dotarea Bazei Sportive Olteni, îmbunătăţirea reţelei de iluminat public, etc.

G.D.: Ce detesta Gheorghe Stanciu la oameni?

G.S.:

Egoismul, minciuna, superficialitatea. Omul trăieşte în societate şi trebuie să respecte regulile generale. Am învăţat la facultate că libertatea fiecărui individ se limitează acolo unde acţiunile sale încep să afecteze libertatea celuilalt. Şi apoi, cu toţii avem drepturi.De exemplu: dreptul de a avea o comună curată aparţine tuturor.

Dacă unul din cetăţeni arunca gunoiul la marginea satului înseamnă că el afectează drepturile celorlalţi. Aceştia nu mai pot avea o comună curată.Şi atunci intervine forţa coercitiva a statului, prin intermediul poliţiei şi sancţionează pe cetăţeanul vinovat. Dar de ce trebuie să ajungem aici? De ce nu respectăm de bună voie regulile?

G.D.: Vacanta preferată este...?

G.S.:

 În fiecare an merg o săptămâna în pelerinaj pe Muntele Athos de unde mă întorc încărcat cu energie pozitivă. O altă săptămâna pe an mi-o petrec cu familia. Prefer muntele.

G.D.: Ce faceţi în timpul liber?

G.S.:

Timpul liber este foarte scurt. În fiecare zi ajung acasă după orele 17,00. După ce dau de mâncare animalelor din gospodărie şi termin toate treburile, verific mesajele primite, indiferent pe ce cai de comunicare, dau răspunsurile solicitate, transmit mesaje de interes general către cetăţeni, etc. O mare parte din timp mi-l petrec în grădina, în sera, în livada unde execut personal şi cu plăcere lucrările agricole necesare.

Cum spuneam mai devreme, o altă preocupare a mea este apicultura. Duminica merg la biserică, particip la diferite activităţi culturale, sportive, sociale...

G.D.: În ultimii 2 ani aţi reuşit să organizaţi cu un buget mic Zilele comunei Teişani. Felicitări. Câteva concluzii...

G.S.:

Ideea a pornit în cadrul Taberei Internaţionale de Vară când s-a propus organizarea unui târg de produse locale, pentru a încuraja producătorii autohtoni, apoi am zis că ar fi bine să fie şi un mic spectacol cu această ocazie şi am invitat toţi artiştii născuţi în comună Teişani. Acestora s-au alăturat şi alţii şi, de la ideea iniţială de târg am ajuns la Festivalul Produselor Locale, eveniment local aflat la a treia ediţie anul acesta.De câţiva ani mă preocupa dezvoltarea activităţii culturale şi sportive în comună şi am constatat că pentru aceasta nu e nevoie de mulţi bani.În momentul în care se vede ceva, apar şi oameni care-ţi sar în ajutor. Aşa am ajuns să avem deja în ultimii ani un program al activităţilor culturale cu peste 30 evenimente, dintre care amintesc: Festivalul copiilor, Festivalul “uite vine Moş Crăciun”, Clubul seniorilor, în primăvara acestui an vom avea şi o lansare de carte...

G.D.: Un primar trebuie să fie şi un bun gospodar. Cum vedeţi (fără a comenta politic) acest lucru?

G.S.:

Este evident că realizarea unui număr cât mai mare dintre proiectele propuse se poate face doar cu o utilizare eficientă şi chibzuinţă a banilor din bugetul local. Pentru aceasta avem la dispoziţie legea achiziţiilor publice şi procedurile aferente. În plus, anumite lucrări pot fi făcute cu ajutorul cetăţenilor interesaţi, fără a mai cheltui bani din buget. Spre exemplu, reţelele de apă potabilă au fost finalizate într-un timp scurt în toată comună datorită implicării tuturor cetăţenilor dornici să se branşeze la reţeaua publică.Pe străzile principale reţelele au fost executate de primărie, însă pe străzile laterale reţelele au fost realizate de localnici.

G.D.: Un mesaj pentru locuitorii comunei d-voastra, prahoveni şi cititorii noştri.

G.S:

Cetăţenilor din Teişani le mulţumesc încă odată pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi le solicit să se mobilizeze pentru a înfrumuseţa şi mai mult comună noastră.

Prahovenilor şi cititorilor dumneavoastră le urez să aibă parte de funcţionari, demnitari, doctori, poliţişti, magistraţi sau alţi salariaţi plătiţi din bani publici care să conştientizeze că sunt în slujba cetăţenilor, că încasează lunar salariul din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni şi că sunt datori să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

 

N.R.Îi mulţumim şi noi domnului

Primar pentru timpul acordat, îi dorim sănătate şi succes. Vom reveni cu subiecte din comuna Teişani.