Interviu “incendiar “cu Ioana Popescu. Ioana Popescu explica situaţia catastrofala a mass-mediei din ultimii ani din România

Ioana Popescu explica situaţia catastrofala a mass-mediei din ultimii ani din România:

"Daca patronii din televiziune ar angaja persoane care fac rating, ar atrage telespectatorii si astfel si sponsorii! Dar ei prefera sa îşi strecoare prietenii si iubitele , si din cauza asta lumea nu se mai uita la TV. Lumea de acasă vrea sa vadă povesti adevărate, vedete consacrate, poate chiar si implicate in scandaluri, dar nu vrea nepotisme si făcături!"

G. D. La multi ani, Ioana! Ce ai facut in acest final de an, cum ţi-ai petrecut sărbătorile dar si ziua ta onomastica de pe 7 ianuarie?

I. P. Mulţumesc! La multi ani, Gabi si cititorilor tai! Sa dea Domnul sa fie un an super bun pentru toţi! Să-ţi spun pe scurt ca am avut nişte sărbători frumoase, dar împărţite, pot sa zic. Crăciunul l-am facut cu mama la munte, apoi trebuia sa plec in Grecia dar am renunţat in ultimul moment; Revelionul aşadar l-am petrecut cu o persoana draga mie, dar si alături de o gashka minunata de prieteni si prietene; iar ziua numelui mi-am petrecut-o la un al doilea Revelion, pe stil vechi, “Revelionul Artiştilor “de la Berăria H, unde a avut loc după miezul nopţii si petrecerea de Sfântul Ion. Am fost invitata de organizatoarea evenimentului, prietena mea de ani si ani, Laura Stone  si am fost înconjurată de prieteni noi si vechi dar si de artişti minunaţi! A fost superb. Iar acum doua zile am petrecut cu Pamela de România aka Simona Trasca, la ziua ei a un restaurant libanez, Nasser 2, printre vechi prietene si prieteni din show-biz si televiziuni!

G. D. Conform tradiţiei care spune ca vei petrece anul aşa cum ai petrecut ultimele si primele zile din an... aşadar vei fi înconjurată de prieteni, familie, veselie, televiziuni si de vedete in 2018!

I. P. Aşa este. Si nu mai spun ca după Revelion i-am descoperit prin intermediul Facebook-ului pe verişorii mei de la Odobeşti care acum locuiesc in Roma! Deci sunt foarte fericita ca i-am regăsit, caci in vara intenţionez sa merg iar in Italia, unde am o mulţime de prieteni  si astfel o sa imi vizitez si verişorii din Roma. Si evident o sa ma duc tot anul viitor prin vara si la Focşani si Odobeşti de unde se trage bunica, locul unde se afla este verişoara mea din partea fratelui mai mare al bunicii, Danutza, pe care o iubesc enorm dar si alte rude! Daca as putea sa o regăsesc si pe Irina, fata Marilenei Popescu, verişoara mea din zona Bucureşti; care acum e măritată in Australia, as fi foarte fericita! Numai ca nu stiu numele ei nou de familie si nu reuşesc sa o descopăr.

G. D. Ce planuri ai pentru acest an, am văzut ca ai postat ceva pe Facebook legat de actorie...?

I. P. Eu iubesc actoria de mult timp, practic de când mama, însărcinată fiind, lucra in Cinematografie, era pe atunci asistenta de platou pe la "Bietul Ioanide" si "Profetul, aurul si ardelenii", iar eu eram in burtica ei. Apoi, mica fiind, am mers cu ea la zeci de filme.. Cred ca de atunci m-am molipsit de pasiunea pentru lumea asta colorata a scenei si filmului...

Cat despre mine: am mai jucat si eu pe ici-colo, in piese de teatru mici, filme, videoclipuri, farse TV, dar pana acum nu am facut cursuri in acest sens, teatru si film. Si nu este ok, caci oricât de mult talent ai avea, sa lucrezi într-un domeniu fara sa te specializezi nu este profi. Aşa ca am decis si intenţionez sa încep in aceasta luna – ianuarie – cursuri la o Facultate acreditata de actorie de unde imi voi lua si o diploma si unde voi fi si repartizata sa joc in diferite spectacole de teatru!

G. D. Mama ta de ceva timp a devenit si ea vedeta, desi ea era mai mult ascunsa in spatele camerei de filmat, dar datorita ţie a devenit persoana publica. Ce ne poţi spune in câteva fraze despre mămica ta?

I. P. Mama ea este si a fost extrem de mandra, sincera, eleganta si mereu parfumata. Principala ei vina a fost mereu ca ii critica pe toţi, dar cu scopul ca toţi sa devina mai buni. A lucrat in foarte multe filme in cinematografie, unele dintre ele premiate cu prestigioase premii. A fost iniţial secretara de platou, apoi asistenta de platou apoi regizor secund. Mai multe găsiţi pe celebrul portal de filme IMDB, dar trebuie sa precizez ca informaţiile de acolo sunt incomplete, mama a lucrat in vreo 90 de filme, acolo sunt puse doar o parte dintre ele. Acesta este linkul către CV ul mamei mele, Erika Negrescu: http://www.imdb.com/name/nm0624421/?ref_=fn_al_nm_1

G. D. Te curtează multi bărbaţi?

I. P. Întotdeauna de când ma stiu erau băieţi sau bărbaţi care sa imi facă complimente, care sa imi aducă dulciuri sau flori! Asta se întâmpla si acum si sunt si mai multe astfel de cadouri pentru ca vin si din spaţiul virtual, prin Facebook... si nu poţi refuza florile unui om, mai ales daca spune ca este fanul tau. Este placerea lor sa ofere flori sau bomboane unui artist; ce poţi face? Dar, evident ca in momentul când o persoana devine un pic agasanta sau obraznica, imediat blochez acea persoana sau întrerup amiciţia cu el/ea.

G. D. Ce intenţii mai ai in legătură cu moda? La finalului anului trecut ai lansat o prima colecţie de moda pe nume HIPPIE Collection by Ioana Popescu. Cum merge treaba?

I. P. Acea colecţie HIPPIE se afla la Etajul Designerilor Romani. De fapt doar o parte, caci o parte dintre haine s-au vândut. Apoi, de Sărbători am fost foarte surprinsa dar incantata sa primesc mai multe comenzi pentru hăinuţe pentru bebeluşi si vreau sa spun ca au ieşit super. Bebeluşii au fost foarte încântaţi de hăinuţe si părinţii si bunicii lor mi-au trimis poze cu ei purtând ţinutele "HIPPIE Junior by I.P." Am fost extrem de mandra si de fericita. Iar acum lucrez la o noua colecţie.

G. D. Apropos de noua colecţie, ce ne poţi spune despre ea?

I. P. Sigur. In primul rand trebuie sa ştie lumea ca eu fac aceste creaţii singura, mai mult hand-made. Sunt toate modele unicat si investesc in ele nu numai pasiune si materiale speciale si scumpe, dar si timp, pentru ca le cos 90% de mana. Colecţia mea viitoare va fi una de primavara-vara, evident. Se va numi HIPPIE Summer by Ioana Popescu si as vrea sa o termin si sa o lansez pana la data de 1 mai, când as vrea ca ţinutele mele sa ia drumul plajei! Caci aşa cum este obiceiul la romani, de 1 mai, lumea se duce la mare ca sa sărbătorească începutul verii.

G. D. Cu presa cum mai stai? In afara de site-ul tau Successful Lives/Vieţi de succes, ce intenţii mai ai cu presa din România, ştiut fiind faptul ca tu ai activat peste 16 ani in presa din România anii trecuţi, lucrând sau conducând publicaţii importante. Înainte de asta ne poţi descrie pe scurt situaţia presei din România?

I. P. Eu am lucrat si in radio si in TV nu numai in presa scrisa si pentru site-uri. Si imi este dor de toate aceste lucruri. Din păcate, cum ştii prea bine si tu, presa este într-un mare impas in aceşti ani. Media s-a mutat 90% pe Internet. Presa tipărită a avut de suferit din cauze multiple, printre care, vina patronilor care au preferat sa închidă publicaţiile in loc sa caute soluţii de revigorare, a tipografiilor si a distribuţiei, care nu funcţionează normal in România. Se fura si nu se face treaba ca lumea si uite am ajuns in situaţia sa avem doar câteva ziare pe tarabe si alea de 4 foi si pline de ştiri vechi sau false. Este insa adevărat ca o parte din vina este si a statului. In Germania, de exemplu, mai toate publicaţiile sunt finanţate de stat, aici nu se întâmplă aşa ceva decât pentru câteva din ele , si alea foarte înregimentate politic...

G. D. Este jale, aşa este, in presa din România. Tu acum intenţionezi sa te întorci totuşi in presa de calibru sau într-o televiziune sau într-un radio cunoscute?

I. P. Mai multe nu as vrea sa spun, sunt superstiţioasă. Dar aştept ca in curând sa revin in presa ca redactor sef... Sa vedem.

Dar pot sa spun ca eu am discutat de când am revenit in tara, din septembrie anul trecut, cu mai multi oameni din presa scrisa, radio si tv si mi s-a spus, citez: "desi au plecat multi, încercam sa ne descurcam cu ce este pentru ca nu avem buget". Si stiu ca aşa este. Ei prefera sa aibă 4 oameni buni decât sa mai plătească inca doi foarte buni. Le este ok aşa având in vedere ca este o super concurenta peste tot. Si aici ma refer in primul rand la Internet, unde se poate posta o ştire instant. Desi unii, dau un exemplu, au lucrat la o ancheta Tv pentru 3 luni si au cheltuit o grămadă de bani, ei nu vor avea beneficii, caci lumea prefera sa citească aceeaşi ştire de pe Internet si sa afle mai repede despre ce este vorba decât sa aştepte sa vadă o emisiune TV. Banii din ancheta respectivului subiect facut de o televiziune cine ii acoperă?! Sponsorii se vor retrage pentru ca observa ca desi dau bani, nu se uita nimeni la televiziunea respectiva. Dar totul are o soluţie si o legătură... Totul ar putea sa fie mai bine dar nu se doreşte. Aici ma refer strict la televiziuni!

G. D. De ce spui asta? Nu înţeleg. Ce soluţie?

I. P. Pai daca patronii din Televiziune ar pune sa prezinte o ştire sau sa fie acolo "pe sticla" persoane care fac pe bune rating, ar atrage telespectatorii si astfel si sponsorii. Dar ei prefera sa îşi puna prietenii, obligaţiile si soţiile, deci pentru asta nu se mai uita lumea la TV. Lumea de acasă vrea vedete consacrate, poate si implicate in scandaluri, nu vrea PR-uri si nepotism! Romanii nu sunt prosti! Ma dau exemplu pe mine, când aveam prin 2008 – 2011 contracte cu Antena 1 si Capatos, si postul si emisiunea respectiva erau pe val. Cum am decis sa nu mai apar nici eu, nici alte persoane publice, postul si emisiunea s-au dus in jos , si mai nou au si renunţat la “Un show păcătos “. Pentru ca nu toată lumea place, nu toţi artiştii fac rating. Doar anumite persoane au acel magnetism care te face sa stai lipit de televizor si nu trebuie sa arăţi perfect ca sa placi publicului. E o chestie de chimie, de energia pe care o transmiţi prin "sticla" celor de acasă. Un producător TV mi-a spus ca eu fac parte din aceasta categorie rara de persoane care "fac rating". Aştept sa vad, acum ca m-am reîntors in România, ce oferte o sa am in aceste domenii.

G. D. Ce proiecte mai ai pentru anul acesta?

I. P. Idei si proiecte am multe. Din nou, din păcate, iar am amânat lansarea cărţii despre bunica mea, "Fata cu ochi de chihlimbar". Aştept idei la edituri pentru bugete si proiect. Observ totuşi ca anii trecuţi lumea nu a fost pregătită pentru o fresca interbelica si mondena scrisa de mine, din sufletul meu, despre familia noastră. Vad ca lumea daca citeşte – si asta se întâmplă foarte greu – citeşte cărţi porcoase de genul celei scrise de un stand up actor: "Suge-o Ramona". Dar simt ca anul acesta imi voi lansa cartea!

G. D. Stiu ca nu îţi convine dar te voi întreba cum stai cu dragostea pe anul acesta?

I. P. Sunt într-un început de relaţie cu cineva care ma face foarte fericita. Atât pot sa spun.

G. D. Îţi dorim tot ce iţi doreşti si tu si bafta multe in toate proiectele tale!

I. P. Mulţumesc, asemenea! Un an minunat si vouă! Te pup Gabi!