Foarte puţini români din Marea Britanie s-au înscris pentru votul prin corespondenţă
 
Ambasada României în Regatul Unit a anunţat că este necesară organizarea unui număr cât mai mare de secţii de votare pe teritoriul Marii Britanii, în perspectiva alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie.
Ambasadorul Dan Mihalache menţionează că doar un număr limitat de români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, într-un mesaj postat pe Facebook marţi, 20 octombrie, după o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti şi cu reprezentanţii partidelor româneşti din Marea Britanie.
„Am avut o nouă întâlnire, a doua, cu membrii comunităţii româneşti şi cu reprezentanţii partidelor româneşti din UK, în perspectiva scrutinului parlamentar din decembrie”, a scris Mihalache.
„Realitatea din teren nu este foarte încurajatoare. Puţini români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă. Poate la unii nu a ajuns mesajul, alţii poate nu au fost convinşi de argumentul că e mai sigur/sănătos să votezi de acasă decât să străbaţi distanţe spre secţia de votare şi să rişti răspândirea şi/sau infectarea cu Covid-19”, a mai menţionat diplomatul român.
 
„Obiectivul nostru este să asigurăm, conform prevederilor legale, condiţii optime de votare pentru toţi cetăţenii români; să nu se simtă nimeni împiedicat să îşi exercite dreptul constituţional de vot. De aceea ne propunem să organizăm pe teritoriul Regatului Unit, ţinând cont de exigentele autorităţilor locale, un număr cât mai mare de secţii de votare.
Vom vedea câte vor fi în final, pentru că nu trebuie să uităm că organizarea votului în străinătate este supusă unei duble reglementări: pe de o parte legislaţia electorală din România, pe de altă parte rigorile cadrului legislativ local în vederea limitării răspândirii Covid-19. Ambele cerinţe trebuie satisfăcute”, a încheiat mesajul ambasadorul Dan Mihalache.