De azi, 24 iulie, oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie atunci când intră în magazinele, supermarketurile, băncile sau oficiile poştale din Anglia
Începând de azi, 24 iulie, oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie atunci când intră în magazinele, supermarketurile, băncile sau oficiile poştale din Anglia. Obligativitatea este deja impusă în Scoţia.
 
În încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului, Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială a confirmat că acoperirea feţei va fi necesară în mai multe incinte, printre care şi restaurantele take away. Nu sunt însă obligatorii în locurile unde se serveşte masa.
De asemenea, măştile nu sunt necesare în locuri precum restaurante şi pub-uri, saloane de coafură, săli de sport, centre de agrement, cinematografe, biblioteci, muzee şi teatre.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a declarat pentru The Independent: „De vineri, 24 iulie, va fi obligatoriu să vă acoperiţi faţa în magazine şi supermarketuri, aşa cum se întâmplă în prezent în transportul public. Dacă un magazin sau supermarket are o cafenea sau o zonă de relaxare pentru a mânca şi a bea, vă puteţi îndepărta masca în acea zonă.”
 
Amenda pentru lipsa măştii în astfel de locuri este de 100 de lire, redusă la jumătate dacă este plătită în termen de două săptămâni.
Legea, care a fost publicată joi după-amiază, prevede că „nicio persoană nu poate, fără o scuză rezonabilă, să intre sau să rămână într-un loc relevant fără a-şi acoperi gura şi nasul”.
 
Obligativitatea nu se aplică copiilor cu vârsta sub 11 ani, personalului, angajaţilor şi persoanelor care „oferă servicii”.
 
De asemenea, cei cu boli fizice sau psihice sau dizabilităţile pot fi scutiţi.
 
Reglementările stipulează că măştile nu trebuie să fie purtate dacă „este în mod rezonabil necesar să mănânci sau să bei”.
 
O acoperire a feţei este legal definită ca „acoperire de orice tip care acoperă nasul şi gura unei persoane”.
 
Oamenii au fost sfătuiţi să se spele pe mâini înainte de a-şi pune o mască sau de a o scoate şi de a evita atingerea ochilor, nasului sau gurii în timp ce o poartă.
 
Cu toate acestea, supermarketurile au anunţat că acoperirea feţei este responsabilitatea clienţilor şi că nu îi vor refuza pe cei care nu poartă mască în magazine.