Constantinescu Alexandru  - 44 de ani în slujba sportului de contact

Despre sensei Constantinescu Alexandru nu s-au scris foarte multe rânduri, comparativ cu fotbaliştii (de exemplu) care umplu paginile de sport sau cele mondene ale presei centrale.

 

Constantinescu Alexandru s-a născut la data de 4 aprilie 1959, în Bucureşti, într-o familie modestă de muncitori, în cartierul Giuleşti.

După ce a terminat cursurile Şcolii generale nr 16 A, în 1978 a absolvit Liceul Industrial nr.11 (actual CFR).

În anul 1972, a început activitatea sportive (judo), primul său antrenor fiind profesorul Rusu Mircea de la Şcoală Sportivă care i-a “insuflat dragostea şi pasiunea pentru acest sport minunat “. Profesorul fiindu-i la aceea vreme părinte, mentor şi un exemplu pentru acesta.

Timp de 9 ani, sensei Constantinescu a fost un sportive (elev) silitor, muncitor, care încet, încet a desprins tainele sportului pe tatami, învăţând abecedarul judo-ului.

“Aici (n.r. Şcoala Sportivă n.r.2) am cunoscut antrenori care m-au ajutat la formarea mea ca om, a caracterului meu  şi a campionului de judo. O şcoală a marilor campioni... Aici au fost cei mai frumoşi ani ai copilăriei mele, a adolescenţei... etc. “, ne-a declarat Constantinescu Alexandru.

Sensei îşi aduce aminte şi câteva nume de profesori - antrenori din aceea perioadă.

Deşi a trecut mult timp, aproximativ 44 ani, Constantinescu Alexandru îşi aminteşte numele antrenorilor, care l-au iniţiat în tainele sportului.

Profesorii: Nicolae Marinescu, Pavelescu Cristian, Misu Marinescu, Abalaru Teodor...

Sensei nu-şi uită nici acum colegii şi prietenii

Pe lângă antrenori, Constantinescu Alexandru şi-a adus aminte şi de colegii şi prietenii din primii ani de judo, atât din competiţii dar şi de la Şcoală Sportivă nr.2, colegi şi prieteni, care cu timpul au devenit campioni la judo.

Ion Porojau, Constantin Diaconul (Inginerul), George Marinescu, Ion Iulian, Gheorghe Carstea, Ion Isac, Safta Cristian, Petre Nicolae (Charli), Daniel Ioniţă, Cavalea Marian, Mihai Aciobanitei ; de la Şcoală Sportivă nr.2: Spineanu Alexandru, Papani Gheorghe, Constantin Dumitru, Mihai Constantin, Dobre Constantin, Mangu Cristian, Petre George, Gabriel Pintea, LucaAdrian, Lazăr Constantin, Ionescu Dan , Baicu Radu, Sabău Daniel, Socsz Alexandru şi normal partenerul şi prietenul său (cel mai bun), Tanase Sorin.

După experienţa foarte frumoasă de la Şcoală Sportivă nr. 2, s-a “transferat “la Clubul Sportiv Energia Bucureşti, acolo unde l-a avut antrenor pe profesor Arjoca Sorin, “un model pentru tinerii judoka de atunci “.

A participat la Divizia Şcolară de Judo (aşa era în acele vremuri), acolo unde şi-a adunat un “bagaj de tehnică în judo “.

Încă din perioada junioratului, Constantinescu Alexandru a colaborat cu CSU Bucureşti, sub comanda profesorului Mihai Brăileanu.

La Clubul Universitar s-a antrenat alături de mari campioni din judo (din perioada anilor 1970-1980), precum profesorii: Cojocaru Ovidiu, Filip Alexandru, Ioan Petrov, Lache Ion, Popovici Victor, Rusnac Vasile, Fabian Ion.

“Sunt mândru că am putut să mă antrenez, cu o parte din “Generaţia de Aur “, a judo-ului românesc şi le mulţumesc pe această cale. Judo – Educaţie + Respect. Alături de ei am învăţat spiritual de echipă, tehnicile şi modestia. Adevăraţii mei profesori şi idoli, mulţumesc domnului profesor Brăileanu Mihai “.

După perioada CSU Bucureşti, au urmat scurte perioade că sportive la CS Dinamo Bucureşti, CS Dinamo Braşov şi Nitramonia Făgăraş (aici fiind antrenat de regretatul profesor Gujbă Gheorghe).

În 1986 şi-a încheiat activitatea de sportiv.

Din păcate, activitatea de sportiv de performanţă şi-a încheiat-o, la vârsta de 27 ani, în urma unei accidentări la coloană, în meciurile de calificare la CE de judo).

Constantinescu Alexandru a făcut parte din lotul naţional de judo, atât la juniori cât şi la seniori, unde a obţinut mai multe medalii de bronz, la Campionatele Naţionale de judo.

În 1980, a obţinut carnetul de Instructor-Antrenor şi Centura neagră, 2 DAN la judo.

De la judo la karate...

În anul 1990, împreună cu vechiul său prieten şi antrenor, profesor sensei Vasile Nită, a început primele antrenamente de karate.

S-a antrenat alături de Alex Nită (campion mondial de kick boxing profesionişti – categoria SFC) şi maestrul Bebe Nită (medaliat cu bronz la CE de Taewkon – Do).

Alături de cei doi, Constantinescu Alexandru a câştigat centura neagră 2 DAN în karate şi centura neagră 1 DAN în KravMaga Stick Fight.

În aceeaşi perioadă a început şi primele lecţii de arbitraj, alături de sportivii de la CS Hanshi Bucureşti.

Au urmat stagii de pregătire cu mari maeştrii precum: Richard Sylla (multiplu campion mondial de Savate, antrenorul lotului naţional de Savate al Franţei), Alexadru de Pia (antrenor de Krav Maga), Andreea Bave (Grand Master).

Au mai urmat şi alte stagii de pregătire în MMA, kickboxing, etc.

“Toate acestea au contribuit foarte mult la experienţa mea tehnică şi teoretică vis a vis de artele marţiale şi o mai bună cunoaştere a tradiţiei şi spiritului , şi o transmitere corectă a celor învăţate de mine. Alături de maestro, am predat în mai multe săli din Bucureşti, după anii 1990, aici am acumulat şi experienţa în arbitraj “, ne-a mai zis sensei Constantinescu Alexandru.

A arbitrate mai multe gale de de titlu mondial şi european la kickboxing, alături de maestru Ionuţ Bratu, de la care a avut multe de învăţat şi îi mulţumeşte pe această cale.

De asemenea nu i-a uitat pe maeştrii: Bebe Nită, Adrian Dejanu, Ion Garbea, ConstantinMocanasu.

De aproximativ 17 ani este arbitru judecător.

Performante:

Campion naţional la judo: copii, juniori şi tineret (multiplu campion la judo).

Licenţa de arbitru naţional de sport – karate kata.

2 licenţe de instructor – antrenor judo şi karate do.

Jurnalist sportiv la publicaţia “Budo Land “(editată de sensei Adrian Dejanu).

 

“Sper că prin activitatea şi rezultatele obţinute în această frumoasă cariera sportivă, ce durează de 44 ani, să fi adus o mică contribuţie în dezvoltarea şi promovarea artelor marţiale din România “a declarat în încheiere pentru Info Ploieşti City, sensei Constantinescu Alexandru.