EXCLUSIV INFO PLOIEŞTI CITY. Interviu cu Cosmin Vicentiu (” Gicu „) - Povesti de prin parcări
” Şoferie, şoferie tu eşti viaţa mea, cea mai bună meserie să ocolesc lumea.
Toată ziua şoferie, asta-i viaţa mea, cea mai bună meserie ca să vezi lumea.”
Astăzi îl vom cunoaşte pe un tânăr şofer (de camion) român care străbate toată Europa.
Cosmin Vicentiu, este cel din spatele paginii de facebook Povestideprinparcari ,o pagină în care” Gicu” dă o altă faţa vieţii de şofer, o faţă amuzantă şi plină de umor, de altfel o şi recomandăm.
Vicentiu ( dupa numele lui real ) este blogger/ vlogger, un băiat de nota 10,glumet dar si serios ( in multe momente) .
Gălăţean adevărat,” născut prin ’86 şi şofer profesionist din 2007. Practic o meserie ce-o consider ca fiind o pasiune şi iubesc tot ce fac.” ne-a mărturisit Cosmin.
Despre personajul însufleţit de Cosmin, tot el ne spune” Cine-i Gicu? Păi Gicu sunt eu, eşti tu, Gicu suntem cu toţii, noi ce împărtăşim aceeaşi pasiune, camioanele şi meseria de şofer profesionist. Ne regăsim cu toţii în întâmplările lui, măcar odată ne-am lovit de aceeaşi situaţie prezentate în aventurile lui sau caricaturile cu el.
Menirea personajul Gicu este să vă fure un zâmbet. După o zi proastă, stres, trafic, încărcări şi descărcări, chingi, prelată, etc, când vă puneţi în pauză şi-l găsiţi pe Gicu, vreau să zâmbiţi. Chiar şi pentru câteva secunde. Dacă reuşesc să fac asta, atunci Gicu a ajuns la destinaţie. Şi-a îndeplinit misiunea.” (https://povestideprinparcari.ro/cine-este-gicu-magnetaru/).
Astea fiind spuse ...să-i dăm şoferului ce este al şoferului...
Un interviu în care Cosmin a răspuns SERIOS şi SINCER.
 
GABI DIMA: Salutare. Când a început” Poveşti de prin parcări”? De unde ţi-a venit ideea?
 COSMIN VICENTIU (GICU)
” Salut! Pagina "Poveşti de prin parcări " a apărut prin iulie 2016. Am vrut să-mi creez colţişorul meu în care să povestesc întâmplările mele zilnice cu care mă confruntam zi de zi pe camion şi să mă exprim în stilul meu propriu, adică eu încerc să văd mereu partea pozitivă şi comică din orice întâmplare.”
 
G.D.: Ce alte pasiuni mai are Cosmin Vicentiu” Gicu” Magnetaru” „?
C.V.:
” În afară de meseria pe care o practic, pentru că o consider o pasiune sau când nu îmi omor timpul cu scrisul sau caricaturile, îmi place grădinăritul. Am o bucăţică de grădină acasă de care îmi place să am grijă de ea. Îmi plac florile, abia am terminat de plantat trandafiri, am instalat un sistem automat de irigaţie, gazon, etc. Într-un fel grădinăritul mă relaxează, mă ajută să mă deconectez de la orice.”
 
G.D.: Este greu să fi şofer de camion/TIR prin Europa?
C.V.:
” La început da, mi-se părea foarte greu pentru că nu eram obişnuit cu stilul de viaţă specific meseriei. Ce văd majoritatea, adică doar condusul este doar o mică parte din meseria asta. Şofer de camion mai înseamnă să înveţi să ai grijă de tine cât timp eşti plecat, să-ţi găteşti, să-ţi speli, să faci curat prin camion, să te obişnuiţi cu singurătatea, cu dorul de casă şi multe altele. Toate astea fac parte din viaţa noastră.”
 
G.D.: Cea mai frumoasă/penibilă cursă/experienţă?
C.V.:
” Nu am o cursă să o pot cataloga drept "cea mai frumoasă ". Pentru mine toate sunt frumoase, ăsta este şi unul dintre motivele pentru care îmi place meseria asta, în fiecare zi fac altceva, alte locuri, alte peisaje, alte descărcări, unele mai grele, altele mai uşoare. Pentru mine toate sunt frumoase.
Şi cea mai penibilă experienţă a fost când am încurcat adresele de livrare prin Franţa. Nu am fost atent la CMR-uri şi am încurcat adresele apoi am făcut vreo 500 de kilometri aiurea.”
 
G.D.: Cum este privit şoferul român în Diaspora?
C.V.:
” Aş încerca să îl descriu în două cuvinte: bun şi ieftin. Cam aşa suntem văzuţi, noi, şoferii de camion români, în ochii companiilor de transport străine.”
G.D.: Cum te-ai descurcat în situaţia de urgenţă, în locdown-urile din Italia, Spania, etc?
C.V.:
” Iniţial a fost destul de ciudat şi dificil în acelaşi timp. Ciudat în sensul că nimic nu mai era ca înainte. Autostrăzile goale, benzinăriile închise, restricţii peste restricţii. Accesul la un supermarket era destul de dificil datorită cozilor, duşurile închise, barurile la fel, nu se putea bea o cafea nicăieri. Dar cu timpul am început să ne adaptăm noilor cerinţe, noilor reguli de prevenire a răspândirii virusului şi să ne adaptăm noului stil de viaţă.”
 
G.D.: Ce faci în timpul liber?
C.V.:
” De obicei fac curat prin camion şi ascult muzică. Iar dacă îmi vine vreo idee pentru o postare, o fac sau o scriu. Dar când ajung acasă încerc să mă distanţez de pagină şi-mi dedic tot timpul familiei.”
 
G.D.: Care este salariul minim ca şofer de camion?
C.V.:
” Cu toţii ştim că salariul unui şofer de camion este salariul minim pe economie adică vreo 2300 de lei brut. Apoi restul este format din faimoasa diurnă, care este neimpozabilă şi ajunge undeva la 70 de euro la zi. Azi salariul unui şofer de camion pe comunitate este undeva la 2500 de euro.”
 
G.D.: Ai avut vreun eveniment/incident rutier?
C.V.:
” Da, am avut câteva. Ultimul a fost prin 2018, pe la Brescia, când o doamnă aflată sub influenţa băuturilor alcoolice a intrat în spatele remorcii destul de puternic. Din fericire atât ea cât şi pasagerul nu au păţit nimic grav.”
 
G.D.: Cea mai lungă şi grea cursă...
C.V.
” Cea mai lungă cursă a mea cred că a fost Udine - Lisabona, am transportat lăstari de vie. Iar cea mai grea cursă a fost un şantier din centrul Romei, la 300 de metri de Coloseum, pe-o străduţă foarte îngustă ce trebuia să intru cu spatele într-un tunel foarte îngust iar să virez remorca mă ajută o macara datorită spaţiului strâmt.”
G.D.: Un vis neîmplinit...
C.V.:
” Cel mai mare vis al meu a fost să-mi fac propria mea firmă de transport. Un vis care din păcate nu am fost în stare să mi-l îndeplinesc. Când eram mai tânăr şi aveam puterea financiară să pot porni o astfel de afacere mi-a fost frică şi întrebând în stânga şi-n dreapta sfaturi, toţi îmi spuneau să nu o fac. Acum, când nu-mi mai pasă de părerile altora, nu mai pot din punct de vedere financiar. Desigur, soluţii ar fi, Lessing, împrumut, etc, dar când pui pe picioare o afacere din datorii şi tu munceşti pe 1 euro la kilometru, nu prea rentează.”
 
G.D.: Ce notă i-ar acorda” Gicu” lui Cosmin? La condus...
C.V.:
” Grea întrebare:). Cred că un 5 tras de păr.”
 
G.D.: Sfaturi pentru şoferii de camion/TIR din Europa.
C.V.:
” Din păcate nu mă consider în gradul de a da sfaturi colegilor. Nu cred că sunt un model bun de urmat. Singurul sfat pe care mi-l permit să îl dau este " să evite cât mai mult folosirea telefonului la volan pentru că cineva drag vă aşteaptă acasă "”
 
G.D.: Unde te poate găsi lumea (în on-line)?
C.V.:
Ca şi până acum, pe pagina de Facebook " Poveşti de prin parcări " şi mai nou pe canalul de youtube " Cosmin Vicentiu " unde am început un nou proiect, un fel de Vlogg dar în stilul meu caracteristic.”
 
G.D: Un mesaj pentru fanii tăi, gălăţeni şi cititorii noştri.
C.V.:
În primul rând le mulţumesc tuturor că mă urmăresc, sper să le fur un zâmbet fiecare postare şi să îi fac să uite chiar şi pentru câteva secunde de toate problemele. În rest, drumuri bune la toţi şi să ne întoarcem acasă cu bine.
 
N.R. Cei care doresc să-l ajute pe” Gicu” să-şi” cumpere” o cafea, un pachet cu ţigări, un sandviş, o pot face donând aici
 
Drumuri bune şi succes” Gicule”