INFO PLOIEŞTI CITY a demarat campania umanitară” Donăm sânge şi plasmă pentru viaţă. STOP COVID 19”
INFO PLOIEŞTI CITY a demarat campania umanitară” Donăm sânge şi plasmă pentru viaţă. STOP COVID 19”
 
Luni, 18 ianuarie a.c., la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti, INFO PLOIEŞTI CITY a demarat campania umanitară de donat sânge şi plasmă”” Donăm sânge şi plasmă pentru viaţă. STOP COVID 19”, o campanie prin care ne dorim să sensibilizăm ploieştenii şi prahovenii despre importanţa donării de sânge sau plasmă, în” bătălia” cu noul coronavirus-COVID 19 şi numai...
Sângele este vital pentru viaţă, o simplă donare poate salva până la 3 vieţi.
Campania se va desfăşura, până vineri (inclusiv), între orele 8.00-14.30.
” Deoarece la nivelul judeţului Prahova, peste 24365 persoane au fost confirmate că fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2-Covid 19, dintre care 244 sunt internate la secţiile AŢI (conform Prefecturii Prahova), INFO PLOIEŞTI CITY şi CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE Ploieşti demarează campania umanitară” Donăm sânge şi plasmă pentru viaţă. STOP COVID 19.”
Campania urmând să se desfăşoare în perioada 15-21 ianuarie 2021, între orele 8.00-14.30, la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti (Sos. Vestului nr. 24 A, lângă Serviciul de Ambulanţă Prahova).
Campania vine în ajutorul pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2-Covid 19 şi nu numai...
” Oamenii de ştiinţa caută de zor un tratament eficient pentru infecţia COVID-19. O posibilă opţiune de tratatment este considerată transfuzia cu plasma recoltată de la persoane aflate în convalescenţă, o metodă mai veche de combatere a bolilor infecţioase. Plasma este o componentă a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conţine anticorpi – molecule care au învăţat să recunoască şi să combată agentul patogen, şi anume noul coronavirus (SARS-COV-2).” Sursă
Pe lângă această, donatorii vor putea alege unde să ajungă sângele/plasma donate.
Vreau să donez! Dar cum să să procedez?
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.
Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
În ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?
După ceva prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi între donarea de sânge total şi donarea de concentrat unitar trombocitar de afereză, în funcţie de necesităţile spitalelor deservite de către CTS Ploieşti.
În alegerea tipului de donare al dumneavoastră va interveni şi medicul de colecta care efectuează selecţia donatorilor.
Donarea de sânge total durează cel mult 10 minute, şi în acest timp se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total care va fi prelucrat ulterior, pentru obţinerea de produse labile de sânge, care vor fi testate, conservate, stocate şi apoi distribuite în spitale, conform legii sângelui 282/2005.
Donarea de afereză durează un timp mai îndelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sângelui, trombocitele. Deşi mai îndelungată, aceasta donare este mai comodă pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, şi este foarte folositoare pentru pacienţii din secţiile de oncologie şi hematologie. Important este doar să aveţi disponibil puţin curaj şi puţin timp pentru a ajuta un necunoscut în mare suferinţă.
Beneficii:
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
– 7 tichete de masă
– Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în alta localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
Recomandări:
VĂ RUGĂM PURTAŢI MASCA DE PROTECŢIE
DEZINFECTAŢI-VĂ MÂINILE LA INTRAREA/IEŞIREA DIN CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE.
DACĂ AVEŢI TEMPERATURĂ NU VENIŢI LA DONARE.
PĂSTRAŢI DISTANŢAREA FIZICĂ ÎN INTERIORUL/EXTERIORUL CENTRULUI DE TRANSFUZII SANGUINE.
Pentru programări şi alte detalii sunaţi la numărul de telefon: 0344/802969.
Partener: Cabinetul Individual de Psihiatrie Cătălina Dan Ploieşti” se arată în evenimentul creat pe site-ul de socializare facebook .