ULTRAS - NU E INFRACTOR, NICI ŢAP ISPĂŞITOR !  

În fiecare zi mass-media este plină de subiecte despre drogaţi, violatori, criminali, pedofili şi hoţi...
În aceelasi timp , multă lume vorbeşte despre suporterii echipei X sau Y, denumiţi “ultrasi “că sunt cei mai periculoşi oameni, punându-le etichete gen “golan, drogat, beţiv “, etc.
Cei care nu cunosc ce înseamnă “ultras”... va explica DEX.
“ULTRA - Element de compunere însemnând „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care serveşte la formarea unor substantive şi a unor adjective. “
ÚLTRA2 adj. inv. (Fam.) 1. Care se referă la grupuri, ideologii sau persoane aparţinând extremei drepte. 2. Care se referă la grupuri, ideologii sau persoane care se manifestă prin opinii sau acţiuni extremiste.

Cuvântul "ultras" o să-l înţeleagă doar cei care ajung pe stadioane sau la diverse competitii  sportive şi îşi încurajează echipa favorită.
Ultrasii sunt fanii înrăiţi care oferă tot sprijinul lor echipei de club preferate şi (sau) echipei naţionale  , se dedică trup şi suflet... o iubesc.
Ce fac ultrasii pentru echipa lor favorită sau pentru echipa naţională ?
În primul rând pun mult suflet şi patimă pentru acestea.
Ultrasii confecţionează bannere, gândesc coregrafiile pentru meci, pregătesc cântece special create, pierd nopţi şi zile pentru echipa favorite respectiv echipa naţională, îşi ajută clubul favorit atunci când acesta are nevoie, nu incită la violenţă asupra femeilor, copiilor, bătrânilor, persoanelor cu handicap, etc. Ultrasii au, în general aceleaşi principiu, aceleaşi idealuri, diferenţă o face modul de a se manifesta sau intensitatea.
Ultrasul îşi susţine echipa favorită peste tot în deplasare, fie în ţara fie în străinătate.
Îşi adoră echipa favorite mai mult ca propria familie şi îi dedica marea majoritate a timpului său.
Mergem pe stadion cu pasiune, emoţie, chiar dacă jucătorii echipei favorite câştiga la un meci mai mult că salariul său pe 3 ani.
El este acolo, alături de băieţi.
Ultras vs huligani...
Tot DEX ne spune ce înseamnă “huligan “...

HULIGANÍSM, huliganisme, s. n. Tulburare a ordinii şi moralei publice prin manifestări care arată lipsă de cuviinţă sau de respect faţă de regulile de convieţuire socială.
HULIGANISM s.n. Purtare sau atitudine brutală, care se manifestă prin încălcarea în mod grosolan a drepturilor şi a libertăţilor celorlalţi cetăţeni, prin acte de agresiune, devastări etc.
Un huligan este cel care conştient şi voluntar acţionează în mod violent.

Acest gen de “scursuri ale societăţii “merg pe stadion doar să facă scandal, să incite la violenţă fizică şi verbală, căutând de fiecare dată scandalul.( De mentionat ...ca NU NE REFERIM LA FACTIUNEA "HOOLIGANS " DIN PELUZA "ILIE OANA " -PETROLUL PLOIESTI ! )
Nu pot fi numiţi suporteri sau după caz “ultrasi “pentru că nu cunosc cântecele de galerie, nu ştiu să-şi susţină echipa favorite, fiind prezenţi doar pentru a se bate cu stewarzii sau jandarmii, pentru a crea panica sau scandal.

Pentru “ultrasi “fotbalul şi sportul este ca un spectacol fair play, nu ca un ring de box cu jandarmii, stewarzii, femeile, bătrânii, copii, persoane cu dizabilităţi sau ceilalţi spectatori.

Un ultras are un loc de muncă, o familie, o casă, o maşină... Ultras poate fi un doctor, un manager de firma, un profesor, etc.

Ultras... NU INFRACTOR!
Revenind la începutul acestui articol, auzim foarte des ca un ultras al echipei X a fost reţinut pentru o torţă aprinsă în peluza sau aruncată pe teren sau se urcă pe gard... (personal nici eu nu-s de acord cu aruncarea tortelor în teren), conform legii 4/2008... noua pedeapsă prevăzută de legea este direct închisoare între 6 luni şi 1 an!
Însă un criminal, violator, pedofil, etc, este anchetat vreo 3 zile, apoi are şansa să scape “basma curate “, aceste categorii sociale fiind pericole publice mai mari decât un ultras care singura lui “ocupaţie “este de a-şi susţine echipa favorită chiar şi printr-un spectacol “pyro “
“Am observat că ai spus “problema suporterului ultra”, adică sesizez că plecăm de la o prejudecată, că suporterul ultra este o problemă sau are o problemă, or acest lucru nu este corect. Suporterul ultra este o categorie de suporter, alături de hooligans, hooltras, naziultras sau altele, fiecare dintre aceste categorii şi-a construit un anumit tip de valori, coduri, ritualuri, comportamente, au un anume tip de aşteptări şi au un anumit rol asumat pe care îl joacă în spaţiul public. Tocmai în funcţie de aceste roluri şi aşteptări se disting între ei suporterii sau cel puţin aşa lasă să se înţeleagă.” A declarat sociologul Răzvan Papasima, pentru blogul codrul. Wordpress.com
https://codrul.wordpress.com/2013/05/09/interviu-despre-ultrasii-romani-drumul-de-la-stadion-la-piata-universitatii/

Pentru o petardă sau torţa... între 2 şi 5 ani de închisoare.
“Între 2 şi 5 ani pentru introducere, deţinere sau folosire a oricărui fel de amestec pirotehnic pe stadioane indiferent de clasa “a propus deputatul PNL (fost PDL), Alin Trasculescu (legea fiind aprobată în anul 2012).
Ce spune noul Cod Penal în alte situaţii:
Furtul 1 – 5 ani
Trafic de droguri 2 – 7 ani
Tâlhăria 2 – 7 ani
Proxenetismul 2 – 7 ani
Violul 3 – 10 ani
Trafic de minori 3 – 10 ani.
Un ultras pentru o torţă aprinsă, intra conform acestei legi la aceiaşi categorie ca infracţiuni periculoase precum traficul de droguri, tâlhăria, proxenetismul, ba mai mult este pedepsită în România MAI DRASTIC DECÂT FURTUL
...

Ultrasii fac fapte caritabile...
În luna ianuarie a anului trecut “ultrasii “din Peluză Sud a echipei Dinamo au deszăpezit adăpost de animale din Bucureşti (http://m.digisport.ro/Sport/SPECIAL/FOTO+Ultrasii+dinamovişti+au+deszăpezit+un+adăpost+de+animale), în ianuarie 2015, ultrasii echipei U Cluj Napoca au strâns donaţii financiare pentru familiile a doi militari decedaţi într-un accident aviatic. (http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/ultrasi-cu-suflet-mare-fanii-lui-u-cluj-strang-bani-pentru-familiile-a-doi-dintre-militarii-decedati-in-accidentul-aviatic-de-la-sibiu-13767578), tot in anul 2015 , ultrasii echipei FC Vaslui au donat sânge (http://www.romanianultras.net/suporterii-vasluieni-au-donat-sange/)
ULTRASII PETROLULUI, fapte caritabile ,fara etichete.
Despre ultrasii echipei Petrolul Ploieşti presa locală chiar şi cea naţională a scris  despre zecile de acţiuni comunitare (voluntare) la care aceştia au participat.
Pe lângă donaţiile financiare făcute pentru club, aceştia au participat într-o ordine aleatorie la: deszăpezirea terenului din baza de la Parcul Municipal Vest, înaintea meciului (amical) cu Unirea Slobozia de pe data de 10 februarie a.c. (http://infoploiesticity.ro/lupii-galbeni-ies-din-nou-la-zapada/), acum un an, au ajutat un băieţel în vârstă de 10 ani, diagnosticat cu talasemie majoră (anemie hemolitică ereditară, formă clinică severă)- http://www.sportonlineph.ro/arhiva/item/3478-robert-un-copil-in-varsta-de-10-ani-din-ploiesti-are-nevoie-urgenta-de-ajutorul-lupilor-galbeni, au strâns donaţii pentru fostul mijlocaş al echipei Petrolul Ploieşti, Marcel Catinca (https://www.republikanews.ro/actiunea-ajutor-pentru-marcel-un-succes/)
ADGA (Asociaţia Diaspora Galben Albastră) – proiecte sociale ale suporterilor petrolişti din Diaspora.
1. Organizarea sărbătorilor de Crăciun pentru copii instituţionalizaţi
Există în judeţul Prahova centre de plasament în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în care sunt instituţionalizaţi copii de diverse vârste, ajunşi în dificultate, fie din cauza unor situaţii familiale deosebite (familii destrămate sau hotărâri judecătoreşti care impun instituţionalizarea copilului respectiv), fie copii cu cerinţe educaţionale special, aflaţi de asemenea în dificultate. ADGA, împreună cu partenerul tradiţional al acestui Proiect, cotidianul “Telegrama” din Ploieşti, şi-a propus ca în fiecare an să aducă acestor copii bucuriile sărbătoririi Crăciunului. Astfel:
– La 17 decembrie 2013 ADGA şi “Telegrama”, împreună cu Complexul de Servicii Comunitare “Raza de Soare” din Băicoi au organizat sărbătorirea Crăciunului pentru un număr de 24 copii.
– La 20 decembrie 2014 ADGA şi “Telegrama”, împreună cu Centrul de Plasament Filipeştii de Târg au organizat sărbătorirea Crăciunului pentru un număr de 40 de copii.
2. Facilitarea accesului la meciurile de fotbal a suporterilor petrolişti
Pentru că nu toţi suporterii au posibilitatea să îşi poată procura un bilet pentru a-şi urmări echipa favorită de pe stadion, ADGA a achiziţionat 6 abonamente anuale şi a decis să ofere suporterilor, la fiecare meci disputat în Templul Petrolist, Stadionul Ilie Oana, un număr de 6 locuri gratuite, câştigate în urma unor concursuri cu tematica petrolistă desfăşurate la Radio Prahova, care este partenerul ADGA pentru această acţiune. Astfel la fiecare meci desfăşurat pe Ilie Oana, 6 suporteri fericiţi ajung să vadă partida în sectorul ADGA şi primesc cadou din partea asociaţiei şi o eşarfă galben-albastra cu sigla ADGA.
http://adga.ro/istoria/proiecte/

Aşadar... sper şi cred că în urma acestui articol cei care (încă) etichetează ultrasii Petrolului sau al cărei alte echipe din România, să se informeze bine înainte de a face comparative intre ULTRAS şi HULIGAN, BĂDĂRAN, GOLAN, BEŢIV, DROGAT sau alt gen de comparaţii.
Pe cei care nu înţeleg acest articol sau se fac că “ploua “, îi invit să citească următorul articol http://infoploiesticity.ro/2-ore-cu-peluza-latina-ce-baieti-misto/, apoi sâmbătă la meciul dintre PETROLUL şi CS Blejoi, să vadă ultrasii din cele 2 peluze cum îşi susţin favoriţii şi ce înseamnă pentru ei pasiunea, emoţiile, spectacolul adevărat...

https://www.youtube.com/watch?v=dP8Xa-14LGo&t=18s