Eduard Dinu - Portret de Dirijor ( foto si video )

 

Eduard Dinu s-a născut în anul 1992, în jud. Prahova, localitatea Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal".

Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, la secţia pian.

Astfel, studiul şi dragostea pentru muzică l-au determinat pe Eduard Dinu să participe la diverse competiţii, obţinând numeroase premii. De asemenea, Eduard Dinu a susţinut recitaluri în centrele culturale importante din muncipiul Ploieşti, dar şi din ţară.

Cei paisprezece ani de activitate pianistică, au fost încununaţi de participarea sa în calitate de solist, alături de orchestra Filarmonicii ,,Paul Constantinescu" din Ploieşti, interpretând ,,Rhapsody în Blue" de George Gershwin.

Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzică corală a reprezentat pentru Eduard Dinu o nouă experienţă şi o adevărată revelaţie. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă "Carmen Sylva", pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obţinut premiul I şi medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit din anul 2008 membru al Corului Momentum, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta şi ipostaza dirijorală.

Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii paşi în arta dirijatului au fost călăuziţi de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu(maestru de cor al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian"), cel care l-a susţinut şi l-a sfătuit necontenit.

Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului

Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect şi anume proiectul "Ascendis Choir".

În cariera sa dirijorală a susţinut numeroase concerte în ţară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediţia 2017 ; dar şi în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susţinut 5 concerte în oraşele Beijing şi Shanghai.

Descriere Ascendis Choir

Ascendis Choir sau Corul de Cameră Ascendis este un ansamblu cameral format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, aceştia fiind absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ascendis Choir a luat naştere la iniţiativa dirijorului său Eduard Dinu, alături de care au stat un grup de studenţi şi apropiaţi, membri cu care acesta a colaborat pe parcursul a multor ani în ansamblurile în care a fost dirijor.

Corul Ascendis are ca scop principal promovarea muzicii culte româneşti, atât prin abordarea compozitorilor consacraţi, cât şi prin prezentarea în primă audiţie a lucrărilor muzicale contemporane. De asemenea, acesta susţine şi repertorii variate ce cuprind lucrări din întreaga istorie a muzicii universale.

Încă din prima luna de la înfiinţarea ansamblului, acesta a susţinut un turneu în China, turneu în care Ascendis Choir a cântat pe scene importante din oraşele Beijing şi Shanghai, având un număr total de cinci concerte.

Imediat după întoarcerea în ţară, au fost solicitaţi să colaboreze cuFundaţia "Galeriile Artmark" pentru un eveniment privat, cu Primăria Capitalei şi Teatrul Excelsior în vederea susţinerii a opt concerte în Piaţa Constituţiei în perioada iulie-august 2018, dar şi cu Radio Guerilla unde au fost invitaţi în cadrul emisiunii de dimineaţă din data de 13 iulie.

Suntem tineri, entuziaşti şi ne recomandă pasiunea noastră pentru muzica corală!

Vă mulţumim că sunteţi alături de noi!