Autospeciale de intervenţie şi echipamente nou intrate în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Şerban Cantacuzino al judeţului Prahova
 
În acest an, parcul auto al inspectoratului a fost completat cu patru autospeciale de ultimă generaţie, achiziţionate prin atragerea unor fonduri externe nerambursabile semnificative de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar Consiliul Judeţean Prahova a sprijinit buna desfăşurare a activităţii inspectoratului prin alocarea unui buget care a permis modernizarea sistemului pe mai multe paliere şi creşterea eficienţei intervenţiilor.
 
Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate având în vedere că subunităţile operative încă deţin tehnică de intervenţie cu durată de exploatare depăşită, iar serviciile oferite celor aflaţi în dificultate trebuie să se menţină la înalte standarde de calitate.
 
Suntem conştienţi că diversitatea şi complexitatea misiunilor instituţiei şi necesitatea asigurării unui serviciu de calitate pentru cetăţeni presupun, pe lângă o bună pregătire a personalului, echipamente de intervenţie şi mijloace logistice adecvate.
 
Obiectivul fundamental al întregii activităţi a inspectoratului constă în îmbunătăţirea calităţii misiunilor executate în folosul populaţiei, prin creşterea calităţii acţiunilor de prevenire şi intervenţie în domeniul situaţiilor de urgenţă.
 
În perioada următoare, avem în vedere identificarea unor soluţii fiabile şi performante pentru modernizarea Detaşamentelor de Pompieri 2 Ploieşti şi Sinaia, cât şi dotarea cu tehnică de intervenţie.
 
Totodată, ne propunem să oferim întreaga noastră susţinere celor care au ales să-şi rişte propria siguranţă pentru siguranţa celorlalţi, celor care luptă pentru viaţa semenilor lor.
 
Astfel, autospecialele completează tehnica disponibilă în prezent şi vin în sprijinul salvatorilor pentru desfăşurarea intervenţiilor specifice.
 
1. O autospecială de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, din totalul celor 200 de acelaşi tip, care vor fi achiziţionate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului.
 
Reamintim faptul că anul trecut, în luna iunie, au fost semnate două Acorduri-cadru în valoare de 159 milioane euro privind achiziţia a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor dintre care 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l.
 
Autospecialele sunt destinate intervenţiei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi rural, ce necesită cantităţi însemnate de substanţe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Un element de noutate al acestor mijloace tehnice îl reprezintă posibilitatea de a se alimenta cu apă şi din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), un real avantaj atunci când intervenţia are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanţă de hidranţi.
 
2. Autospeciala de tip neonatologic este destinată transportului nou născuţilor, în condiţii de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum şi echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă.
 
Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanţelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalaţie fixă de oxigen, instalaţie fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspiraţie, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiaţie şi trusă resuscitare adult.
 
Autospeciala a fost achiziţionată prin intermediul proiectului Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale, finanţat prin Programul Operaţional Regional.
Valoarea unei astfel de ambulanţe este de 888.757,85 lei (TVA inclus).
 
3. Autoplatforma hidraulică de intervenţie şi salvare de la înălţimea de 45 m achiziţionată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului. Este destinată misiunilor de salvare de la înălţime pe timpul stingerii incendiilor şi în cazul producerii unor accidente tehnologice şi dezastre sau salvarea din diferite medii ostile.
 
Braţul mobil permite şi salvarea persoanelor rămase captive pe ape şi alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de - 8,2 m, tunul de apă având o capacitate de 3.800 litri pe minut.
 
Braţele hidraulice ale autoplatformei sunt manevrate digital şi nu au limită de rotire, iar, în interiorul cabinelor există multiple comenzi digitale care ajută la derularea mai rapidă a operaţiunilor de salvare.
 
Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenţiei de la faţa locului, din dispecerat. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 Euro/bucată.
 
Autospeciala a fost achiziţionată prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cărui valoare totală este de aproximativ 682 milioane Euro.
 
4. Autospeciala de transport victime multiple este utilizată în cazul situaţiilor de urgenţă în care sunt implicate mai multe victime, asigurând posibilitatea transportului şi acordării asistenţei medicale, simultan, în cazul a 2 persoane cu urgenţă medicală de cod roşu, 4 persoane cu urgenţă de cod galben sau 6 persoane cu afecţiuni de cod verde. Totodată, autospeciala este folosită pentru transportul medical al persoanelor supraponderale, transportul persoanelor de la şi la locul intervenţiei, evacuarea şi relocarea persoanelor din zone de risc.
 
Autospeciala a fost achiziţionată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - Proiectului "Viziune 2020" derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
 
Sursa si foto:  ISU Prahova
 
Video:INFO PLOIESTI CITY