ACTIVITĂŢI PREVENTIVE DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII PRAHOVENI, DE ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢĂ
În contextul Zilei Europene de Prevenire a Furturilor din Locuinţă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au fost alături de cetăţenii municipiului Ploieşti desfăşurând o acţiune preventivă în acest sens, în zona de nord a municipiului.
Persoanele vizate de această dată, au fost vârstnicii care sunt predispuşi a fi victimle acestui tip de fapte care, deşi au un trend descendent ca număr, se petrec cu precădere, în rândul acestora.
Astfel, poliţiştii au discutat cu aproximativ 150 de cetăţeni fiindu-le oferite informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.
În urma analizării condiţiilor favorizante ale comiterii furturilor din locuinţă s-a constatat că 1 din 4 furturi sunt comise din cauza neglijenţei proprietarilor, care nu iau suficiente măsuri de protejare a locuinţelor atunci când sunt plecaţi şi la domiciliu nu rămâne nimeni.
La acest moment, cele mai cunoscute metode de operare în comiterea faptelor de furt din locuinţă sunt „prin împrietenire” şi „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice precum escaladarea uşilor/ ferestrelor, prin forţarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranţă ale uşilor/ porţilor cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere. 
Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
 - Montaţi o alarmă vizibilă şi activaţi-o de fiecare dată când plecaţi de acasă.
- Nu ascundeţi chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (Hoţii caută întotdeauna acolo).
- Asiguraţi-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră.
- Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postaţi pe reţele de socializare că sunteţi în călătorie)
- Atunci când plecaţi în vacanţă, discutaţi cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.
- Montaţi pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite.
- Nu ţineţi sume mari de bani în casă în acelaşi loc.
- Fiţi atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoţii pot pretinde că sunt lucrători ai reţelelor de gaze, poliţişti, agenţi de vânzări sau chiar practicanţi ai diverselor culte religioase.
Verificaţi foarte atent identitatea şi calitatea acestor persoane şi permiteţi-le accesul în locuinţă abia după ce v-aţi format convingerea că sunt persoane de încredere.

Sursa:IJP PRAHOVA