ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢĂ
Pentru al patrulea an consecutiv, Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii), EUROPOL şi alte 24 de state din Europa, lansează  Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuinţă.
 
Ţările europene participante în 2022, la EU Focus Day 2022, sunt:  Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Georgia, Franţa, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Ţările de Jos, Ungaria. 
 
Iniţiativa lansată de autorităţile de aplicare a legii reunite în cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) şi EUROPOL are drept scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.
 
În România, din situaţia operativă înregistrată la nivelul structurilor de specialitate din Poliţia Română, se constată că acest tip de infracţiune, „furt din locuinţă”, se află pe un trend descendent. 
 
Cu toate acestea, poliţiştii structurilor de prevenire a criminalităţii vor aduce în atenţia cetăţenilor, prin intermediul activităţilor desfăşurate, principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanţei şi modul în care ne poate afecta o astfel de faptă.
 
În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” şi „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea uşilor/ ferestrelor, prin forţarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranţă ale uşilor/ porţilor cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere. 
 
De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuinţă sunt banii şi bijuteriile. 
 
În acest context, specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conştientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanţă aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în faţa hoţilor.
 
Reamintim faptul că Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuinţe este un eveniment iniţiat şi lansat în anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 
 
Acest concept se fundamentează pe importanţa conştientizării de către cetăţeni a necesităţii adoptării unei atitudini prudente faţă de locuinţa şi bunurile  proprii. 
 
Pentru mai multe informaţii: 
 
Sursa:Politia Romana/IJP Prahova
 
Foto:Politia Romana