Mărfuri în valoare de peste 17.000 de lei, confiscate de poliţiştii prahoveni
 
Pe tot parcursul zilei de ieri, 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au organizat şi desfăşurat 6 acţiuni ce au avut drept scop intensificarea activităţilor de prevenire şi combatare a infracţionalităţii la regimul bunurilor contrafăcute şi a celor neconforme cu standardele unor branduri de renume.
Astfel, poliţiştii prahoveni au verificat 10 agenţi economici, de pe raza municipiului Ploieşti, a oraşelor Breaza, Buşteni şi Plopeni cu privire la respectarea normelor legale din domeniul drepturilor de proprietate industrială.
În urma activităţilor, poliţiştii au constatat 6 infracţiuni economice şi au confiscat bunuri în valoare de peste 17.000 de lei.
Totodată, a fost aplicată şi o sancţiune conform O.G. 28/1999, în valoare de 10.000 de lei.
Exemple:
 Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti au verificat 4 agenţi economici, din cadrul unor centre comerciale din municipiu, iar la 2 dintre acestea au constatat că ofereau spre comercializare articole vestimentare şi jucării inscripţionate cu însemnele şi denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României, la preţuri net inferioare celor practicate pe piaţă pentru produsele autentice şi pentru care nu s-au putut prezenta certificate de calitate şi conformitate, sau alte înscrisuri care să le ateste autenticitatea, cu privire la acestea existând suspiciunea că sunt contrafăcute. 
În urma controlului, mărfurile în cauză, în valoare de aproximativ 1.000 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
 Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Breaza au continuat acţiunile pe raza de competenţă,  confiscând astfel jucării în valoare de 1.215 lei.
 Tot ieri, 2 agenţi economici au fost verificaţi şi în oraşul Buşteni, unde poliţiştii au confiscat mai multe jucării ale căror inscripţii erau identice /asemănătoare cu cele ale unor mărci protejate pe teritoriul României.
Astfel, au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 500 de lei.
În cadrul activităţilor specifice au fost verificaţi şi agenţii economici din cadrul oraşului Băicoi, unde poliţiştii au constatat o infracţiune cu privire la regimul bunurilor contrafăcute şi a celor neconforme cu standardele unor branduri de renume.
Şi în acest caz au fost confiscate articole vestimentare în valoare de aproximativ 1.500 de lei.
Poliţiştii oraşului Plopeni împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat verificări la două societăţi comerciale de pe raza oraşului Plopeni.
În urma activităţilor, aceştia au confiscat 200 de articole vestimentare cu o valoare de aproximativ 13.000 de lei.
Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că unul dintre agenţii economici a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate, prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii, rezultând o sumă nejustificată în plus de 895 de lei, drept pentru care persoana juridică a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform O.U.G.  nr. 28/ 1999 şi confiscarea sumei de bani.
În toate cazurile, au fost întosmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
 
Sursa:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ/observatorulph.ro