Acţiune a poliţiştilor de la  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice
 
 
La data de 17 mai a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat o acţiune ce a avut drept scop intensificarea activităţilor de prevenire şi combatare a infracţionalităţii la regimul bunurilor contrafăcute şi a celor neconforme cu standardele unor branduri de renume.
Astfel, în intervalul orar 11.00-15.00 au verificat 4 agenţi economici, de pe raza judeţului Prahova, cu privire la respectarea normelor legale din domeniul drepturilor de proprietate industrială.
În urma activităţilor, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni economice, au indisponibilizat 286 de articole vestimentare, 28 de perechi de încălţăminte şi 168 de jucării.
Valoarea bunurilor indisponibilizate este de 30.525 de lei.
Totodată, a fost aplicată şi o sancţiune conform O.G. 28/1999, în valoare de 1.500 de lei.
 
Exemple: 
 
1.În cazul unuia din agenţii economici verificaţi, din cadrul unui centru comercial, din municipiul Ploieşti, poliţiştii au constatat că acesta oferea spre comercializare 126 de articole vestimentare şi 28 de perechi de încălţăminte inscripţionate cu însemnele şi denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României, la preţuri net inferioare celor practicate pe piaţă pentru produsele autentice şi pentru care nu s-au putut prezenta certificate de calitate şi conformitate, sau alte înscrisuri care să le ateste autenticitatea, cu privire la acestea existând suspiciunea că sunt contrafăcute. 
În urma controlului, mărfurile în cauză, în valoare de aproximativ 13.060 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
2. La punctul de lucru al unei societăţi comerciale din oraşul Breaza, poliţiştii au constatat că agentul economic oferea spre comercializare 65 de articole vestimentare şi 168 de jucării inscripţionate cu însemnele şi denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României, la preţuri net inferioare celor practicate pe piaţă pentru produsele autentice şi pentru care nu a putut prezenta certificate de calitate şi conformitate, sau alte înscrisuri care să le ateste autenticitatea, cu privire la acestea existând suspiciunea că sunt contrafăcute.
În urma controlului, mărfurile în cauză, în valoare de aproximativ 9.845 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că agentul economic a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate, prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii, rezultând o sumă nejustificată în plus de 60 de lei, drept pentru care persoana juridică a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform O.U.G.  nr. 28/ 1999 şi confiscarea sumei de bani.
 
 
Tot ieri, 17 mai a.c. şi poliţiştii  din cadrul Poliţiei Oraşului Breaza au desfăşurat o activitate pe raza de competenţă, fiind efectuat un control la o societate comercială din oraşul Breaza, unde au fost identificate, expuse spre vânzare, mai multe jucării ale căror inscripţii erau identice/ asemănătoare cu cele ale unor mărci protejate pentru care nu au fost prezentate documente justificative de provenienţă şi nici înscrisuri care să le ateste autenticitatea, respectiv certificate de conformitate. 
Având în vedere cele constatate, au fost confiscate 54 de articole de jocuri şi jucării, în valoare de 1.426 de lei.
Şi în această cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
 
Sursa:IPJ Prahova
 
Foto ilustrativ