IJP PRAHOVA A EFECTUAT O ACŢIUNE A SERVICIULUI ARME, EXPLOZIVI ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE
La data de 12 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Prahova au efectuat controale la domiciliile deţinătorilor legali de arme şi muniţii neletale din municipiul Ploieşti, oraşul Băicoi şi comuna Blejoi, privind verificarea deţinătorilor de arme şi muniţii neletale înscrise în certificatul de deţinător .
În cadrul activităţilor au  fost verificaţi 7 deţinători de arme, constatând 2 infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor.
Totodată, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, conform Legii nr.295/2004 şi au fost indisponibilizate 3 arme, dintre care 2 neletale.
Exemple:
1. Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Râfov a deţinut la domiciliu, fără drept, o armă letală cu destinaţia vânătoare care a aparţinut tatălui său, decedat în prezent, deşi arma figura în evidenţe, ca fiind dezactivată din anul 2009. 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, arma fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.
2. Şi un bărbat de 62 de ani, din oraşul Băicoi a purtat, fără drept, o armă de tir sportiv cu aer comprimat, deţinut în baza certificatului de deţinător, de la adresa la care era autorizat să păstreze arma. 
De asemenea, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, arma fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.
*  Tot în cursul zilei de ieri, poliţiştii au acţionat şi pentru îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţia mediului. 
Astfel au fost verificate 6 societăţi comerciale, de pe raza comunelor Colceag şi Baba Ana, fiind constatate 5 infracţiuni şi 2 contravenţii conform O.G. 4/1995.
Exemple: 
1. În cadrul a două unităţi comerciale, din comuna Baba Ana, poliţiştii au constatat faptul că administratorii acestora depozitau cantităţile de 4,6 tone şi respectiv 7,2 tone îngrăşăminte chimice(azotat de amoniu şi complexe chimice), în spaţii neprotejate.
În cele două cauze, au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate prevăzute de OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului.
2. Cu ocazia controalelor efectuate, la două unităţi comerciale, din comuna Colceag, poliţiştii au constatat faptul că acestea nu returnau furnizorilor ambalajele provenite de la produsele de protecţie a plantelor şi le eliminau prin ardere.
Şi în cele două cauze au fost întocmite dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de incendiere a oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect, faptă prevăzută de O.U.G. 92/2021, privind regimul deşeurilor.
Totodată, la sediul uneia dintre unităţi a fost identificată cantitatea de 112,2 litri produse de protecţia plantelor având termenul de valabilitate expirat, pentru care poliţiştii s-au sesizat din oficiu, privind săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, conform O.U.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului.
Sursa:IPJ Prahova
Foto cu caracter ilustrativ/Politia Romana