ACŢIUNE FULGER A POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI.In doar 2 ore, poliţiştii rutieri au aplicat 184 de sancţiuni contravenţionale (video)
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, respectarea limitei legale de viteză şi siguranţa pietonilor constituind priorităţi de acţiune.
 
În cursul zilei de ieri, 12 mai a.c., în doar 2 ore, poliţiştii rutieri au aplicat 184 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 37 au fost aplicate pietonilor, 58 biciliştilor, iar 48 sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
 
Poliţiştii au constatat 3 infracţiuni, dintre care una pentru conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducătorul autoturismului având o alcoolemie de 0,84 MG/L alcool pur în aerul expirat.
 
Valoarea sancţiunilor este de 44.225 de lei.
 
Totodată, au fost reţinute 14 permise de conducere, dintre care 13 pentru neacordarea priorităţii pietonilor. 
 
De asemenea, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare
 
Poliţiştii rutieri prahoveni recomandă pietonilor:
 
- să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
 
-să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).
 
-să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.
 
-să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
 
-pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
 
-să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.
 
-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. 
 
Pe conducătorii de vehicule îi sfătuim să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită
 
-la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate.
 
-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii.
 
-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport.
 
-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.
 
Sursa:IPJ Prahova