Codul penal  - explicat de poliţişti copiilor şi adolescenţilor, pe înţelesul lor, în cadrul unor sesiuni de informare derulate în unităţi de învăţământ din judeţ
În săptămâna 9 – 13 mai a.c., poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au continuat seria activităţilor preventive destinate elevilor din învăţământul preuniversitar. 
 
În acest sens au fost susţinute sesiuni interactive de informare în mai multe unităţi şcolare atât din mediul urban, în municipiile Ploieşti şi Câmpina şi în oraşele Sinaia şi Băicoi, cât şi din mediul rural, în comunele Podenii Noi, Berceni, Gherghiţa şi Brebu.
 
La aceste activităţi au participat peste 500 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial, alături de cadrele didactice. 
 
Experienţa poliţiei a confirmat faptul că adolescenţii nu acordă întotdeauna atenţia cuvenită unor reguli elementare de comportament şi ajung cu prea multă uşurinţă în postura de autori sau victime ale unor infracţiuni. 
 
Discuţii pe această temă au fost purtate de poliţişti cu elevii şi cadrele didactice, exemplificând prin situaţii concrete din practica judiciară, în care comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă şi teribilism, „ajută” la comiterea de fapte antisociale, încă din adolescenţă.
 
Elevii au învăţat că exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva răufăcătorilor. Aceste deprinderi sunt de natură să prevină neglijenţa, naivitatea, credulitatea sau orice alte împrejurări de care profită infractorii ori de câte ori se iveşte prilejul.
 
Recomandările poliţiştilor pentru siguranţa elevilor în unităţile şcolare:
în cazul unor conflicte atrageţi atenţia colegilor asupra faptului că este indicat să se retragă pentru a nu degenera;
● nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
fiţi prudenţi privind propunerile din partea colegilor mai mari pentru a nu vă influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victimele acestora;
● amplificarea unor agresiuni verbale vor duce întotdeauna la violenţe şi vor avea urmări regretabile; 
în orice situaţie nu daţi frâu manifestărilor vulgare şi sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă, etc.
comunicaţi conducerii unităţilor de învăţământ sau profesorilor problemele cu care vă confruntaţi sau pe care le observaţi că le au colegii pentru a veni în întâmpinarea acestora şi a găsi o rezolvare legală.
 
Sursa:IPJ Prahova