CERCETAŢI PENTRU INFRACŢIUNI DIN SFERA CRIMINALITĂŢII INFORMATICE
La data de 11 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Ploieşti, au pus în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Prahova şi Constanţa, la domiciliile mai multor persoane, bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice şi spălarea banilor. 13 mandate de aducere au fost puse în executare.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice, bunuri şi înscrisuri. 
 
Din cercetări a reieşit că, la începutul anului 2021, în judeţele Prahova şi Constanţa, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, ai cărui membri ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele de identificare a mai multor carduri bancare, emise de instituţii bancare din România, ca urmare a transmiterii de notificări, privind actualizarea acestor date, pe adresele de e-mail ale persoanelor vătămate şi redirecţionarea acestora către pagini web, care, în aparenţă, păreau a fi transmise de unităţile bancare.
 
Persoanele bănuite ar fi recurs la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive către anumite conturi, deţinute şi controlate de aceştia, în scopul disimulării provenienţei ilicite a banilor, dar şi în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor.
 
Persoanele vizate au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, pentru audieri, iar procurorul de caz a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 4 dintre persoanele bănuite. Faţă de alte trei, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. 
 
De asemenea, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de persoanele reţinute.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 
 
La acţiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa.
 
Sursa:IJP PRAHOVA
 
Foto ilustrativ/Politia Romana