Reprezentantii IJP, IJJ si ISU Prahova vor fi din nou la datorie, in perioada 29 aprilie - 1 mai (video)
Astăzi la sediul IJP Prahova, a avut loc o declaraţie comună de presă a reprezentaţilor IJP, IJJ şi ISU Prahova, privind perioada 29 aprilie – 1 mai.
Reprezentanţii celor trei instituţii vor fi prezenţi pe teren la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi la sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muncii.
În cele trei zile, aceştia vor  asigura ordinea şi siguranţa publică şi vor interveni la sesizări privind acte antisociale.
COMUNICAT IJP Prahova:
 
Poliţiştii prahoveni sunt la datorie în serviciul comunităţii şi în perioada 29 aprilie – 1 mai a.c., astfel încât oamenii care participă atât la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, cât şi la sărbătorirea Zilei Internaţionale a muncii, să se afle în siguranţă.
 
Peste 600 de poliţişti vor acţiona în teren, în cele trei zile, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite şi pentru a interveni rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
 
În această perioadă, pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru menţinerea fluenţei traficului şi prevenirea producerii de evenimente rutiere.
 
Reamintim participanţilor la trafic să îşi păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenţie sporită în trafic, să respecte regulile de circulaţie şi semnalele poliţiştilor rutieri.
 
În ziua de 1 Mai, vă veţi relaxa poate şi la iarbă verde. Poliţiştii vă recomandă să nu pierdeţi din ochi lucrurile personale!
 
Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
 
Poliţiştii acţionează preventiv, însă faţă de abaterile de la normele în vigoare vor fi luate măsuri ferme. Printre priorităţile acestora se numără şi prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente ce ar putea afecta liniştea comunităţii.
 
Comunicat ISU Prahova:
Pompierii vor fi la datorie în aceste zile, pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. În perioada următoare peste 160 de pompieri, cu aproximativ 73 de mijloace tehnice vor veghea, zilnic, la liniştea acestor zile, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.
 
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel judeţean, acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de alimentaţie publică, cu funcţiuni de agrement, precum şi în spaţii cu aflux mare de persoane.
 
Pe lângă identificarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii în prevenire au asigurat instruirea angajaţilor din obiectivelor avute în atenţie, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor.
 
În această perioadă, echipajele de salvatori din subunităţile operative au continuat acţiunile de recunoaştere la diverse categorii de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile fiecărei clădiri şi prelucrarea personalului asupra asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
De asemenea, în data de 29 aprilie, cu ocazia slujbelor dedicate Izvorului Tămăduirii vor fi operaţionalizate un echipaj de intervenţie şi o ambulanţă SMURD la Mănăstirea Ghighiu unde este aşteptat un număr mare de persoane.
 
Totodată, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul celor 11 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă şi 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Pentru ca obiceiul prahovenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative ce pot avea urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.
Având în vedere aceste aspecte, recomandăm turiştilor amatori de drumeţii montane să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unităţilor de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor:
La intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor respecta recomandările panourilor şi pancartelor cu texte avertizoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;
 Se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de lizieră pădurii;
 Turiştii nu vor utiliza focul în pădure sau focul deschis în aer liber;
Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse, precum şi instalarea corturilor, a autoturismelor şi a suprafeţelor de picnic;
Focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii;
Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei din cadrul autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.
 
Ne dorim să vă bucuraţi de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viaţa în pericol!
 
”În acest sfârşit de săptămână, peste 300 de jandarmi vor acţiona atât independent, cât şi alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a se asigura că toate evenimentele se desfăşoară într-un climat de normalitate şi siguranţă.
 
Vineri, 29 aprilie, vom fi prezenţi la Mănăstirea Ghighiu, pentru a asigura măsuri de ordine publică, cu ocazia desfaşurării manifestării religioase prilejuite de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, astfel încât acest eveniment la care se preconizează o prezenţă ridicată de participanţi să se desfăşoare într-un mediu de ordine şi linişte.
Le recomandăm celor prezenţi la acest lăcaş de cult să manifeste calm şi înţelegere şi să respecte indicaţiile organizatorilor şi ale forţelor de ordine.
 
Duminică, 01 mai, începând cu ora 14.30, pe Stadionul ,,Ilie Oană" din municipiul Ploieşti, se va desfăşura meciul de fotbal dintre echipele F.C. Petrolul Ploieşti şi C.S.A. Steaua Bucureşti, ocazie cu care vom acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică.
 
Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment sportiv, avem organizate echipe de dialog, patrule de siguranţă publică dispuse pe traseele de afluire şi defluire, precum şi alte dispozitive ce vor putea fi dimensionate în funcţie de situaţia operativă, scopul principal fiind acela de a proteja toţi cetăţenii, fie ca vorbim despre spectatori, fie că vorbim despre celelalte persoane care desfăşoară activităţi cotidiene în municipiul Ploieşti.
 
Accesul în zona stadionului va fi asigurat de către organizatori, prin intermediul firmei de pază specializate, iar efectivele jandarmeriei vor acţiona cu sprijinul colegilor poliţişti şi pompieri şi vor interveni punctual, în funcţie de situaţiile concrete.
 
Facem apel la toţi participanţii să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă fizică sau verbală, ce ar putea conduce la manifestări violente.
 
Pentru că mulţi dintre dumneavoastră vor alege să petreacă acest sfârşit de săptămână la munte, vom fi prezenţi şi în staţiunile turistice de pe Valea Prahovei şi în zonele de agrement, echipaţi şi pregătiţi să intervenim pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
 
Pentru evitarea situaţiilor care vă pot pune viaţa în pericol, va recomandăm:
-  să nu vă aventuraţi pe traseele turistice fără echipament adecvat;
-  să vă informaţi asupra condiţiilor meteorologice locale şi asupra stării drumurilor;
-  să aveţi în permanenţă asupra dumneavoastră un telefon mobil, pentru a putea anunţa dacă sunteţi în dificultate sau dacă sunteţi martorii unui incident.
 
În situaţia în care întâlniţi animale sălbatice, vă sfătuim să nu vă apropiaţi pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni, să vă îndepărtaţi de zona respectivă şi să solicitaţi sprijin prin apel la numărul de urgenţă 112.” precideaza IJJ Prahova 
 
Foto: Republiknews/Oana Stoica