Acţiuni ale poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova
 
Având în vedere perioada Sărbătorilor Pascale, pe parcursul a trei zile, 19, 20 şi 21 aprilie a.c., politiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au efectuat activităţi referitoare la desfăşurarea de către mai mulţi agenţi economici a unor activităţi de comercializare produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale, fără respectarea condiţiilor prevazute de lege, precum şi efectuarea de către aceştia de acte de comerţ fără fiscalizarea integrală a veniturilor obţinute. 
 
Astfel, în cadrul acţiunilor au fost verificaţi 54 de operatori economici şi au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 97.500 de lei. 
 
• 19 sancţiuni au fost aplicate conform O.U.G. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. 
 
• 1 conform Legii 8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe. 
 
• 6 conform H.G. 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. 
 
Totodată, a fost confiscată şi suma de 1609,977 de lei. 
 
Exemple: 
 
La data de 19 aprilie a.c.: 
 
1.Cu ocazia verificărilor efectuate la un punct de lucru al unei societăţi comerciale din municipiul Ploieşti, poliţiştii au constatat că operatorul economic nu deţinea documente justificative de provenienţă şi trasabilitate pentru cantitatea de 21 de kg de carne de miel. 
 
În cauză a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 12.000 de lei în conformitate cu HG 984/2005, iar canitatea de carne a fost retrasă de la comercializare. 
 
2. Cu ocazia verificărilor efectuate la un punct de lucru al unei societăţi comerciale din oraşul Băicoi, poliţiştii au constatat că operatorul economic a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate, prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii, rezultând o sumă nejustificată în plus de 386 de lei. 
 
În cauză, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 10.000 de lei conform OUG nr.28/1999, iar cei 386 de lei au fost confiscaţi. 
 
La data de 20 aprilie a.c.: 
 
Cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din municipiul Câmpina, poliţiştii au constatat că operatorul economic a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii, rezultând o sumă nejustificată în plus de 260 de lei. 
 
Şi în această cauză, agentul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform OUG nr.28/1999, iar cei 260 de lei au fost confiscaţi. 
 
La data de 21 aprilie a.c.: 
 
Cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din oraşul Mizil, poliţiştii au constatat faptul că operatorul economic a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii, rezultând o sumă nejustificată în plus de 3.109 lei. 
 
Şi în această cauză,  poliţiştii au sancţionat operatorul economic cu amendă în valoare de 20.000 de lei, iar cei 3.109 lei au fost confiscaţi. 
 
Activităţile au beneficiat de sprijinul reprezentanţilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova.
 
Sursa:IPJ Prahova
 
Foto ilustrativ/oradesibiu.ro