750 de elevi de clasa a VII-a din 15 şcoli prahovene participă la cursuri de acordare a primului ajutor în cadrul programului de educaţie sanitară „Învăţ şi salvez”
 
750 de elevi de clasa a VII-a din 15 şcoli prahovene participă la cursuri de acordare a primului ajutor în cadrul programului de educaţie sanitară „Învăţ şi salvez”. Unităţile de învăţământ vor fi dotate cu echipamente de prim ajutor ca suport pentru cursuri.
 
Proiectul „Învăţ şi salvez” s-a concretizat în urma discuţiilor dintre Consiliul Judeţean Prahova şi OMV Petrom, compania acordând pentru concretizarea acestuia suma de 500.000 lei. Este implementat de Fundaţia pentru SMURD în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldeşti şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Prahova.
Proiectul se derulează între 4 aprilie şi 13 mai. În această perioadă, elevii vor deprinde noţiuni de prim ajutor, care includ: utilizarea numărului de urgenţă 112, lanţul supravieţuirii, siguranţa salvatorului, cum se acordă suportul vital de bază, manevre de resuscitare, poziţia laterală de siguranţă şi acordarea de prim-ajutor. În cadrul proiectului, elevii şi profesorii vor avea posibilitatea să devină, la rândul lor, instructori de prim ajutor pentru colegii lor.
Unităţile de învăţământ vor fi dotate cu echipamente de prim ajutor ca suport pentru cursuri. Acestea includ: manechin adult şi copil, model cap, simulator defibrilare semiautomată şi trusă de prim ajutor. În perioada următoare se va identifica disponibilitatea de a demara, începând cu 2023, formarea în sistem de educaţie între egali în prim ajutor.
Implementarea acestui program a fost marcată astăzi printr-un eveniment organizat la Colegiul Naţional ,,Nichita Stănescu”. În cadrul acestui eveniment, voluntarii Fundaţiei pentru SMURD le-au demonstrat elevilor prezenţi mai multe exerciţii de acordare a primului ajutor şi i-au antrenat în aplicarea manevrelor salvatoare. 
La eveniment, a cărei gazdă a fost dna Carmen Argeşanu, director al Colegiului Nichita Stănescu, au participat dl dr. Raed Arafat (Departamentul pentru Situaţii de Urgenta), dna Alina Petrescu (director Comunicare şi Sustenabilitate OMV Petrom), d-nul Tudone Dumitru (vice-preşedinte Consiliul Judeţean Prahova), Virgiliu-Daniel Nanu (prefect al Judeţului Prahova), dna Ilona Cornelia Rizea - Inspector General Şcolar (Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova), dl colonel Danie Ionut Enescu – Comandant Şcoala de Subofiţerii de Pompieri şi Protecţie Civilă „Paul Zăgănescu” Boldeşti, dna dr. Ioana Dărămuş (Fundaţia pentru SMURD) - Coordonator activitate Fundaţie şi coordonator al proiectului educaţional. 
„Pe fondul perioadei dificile pe care am traversat-o cu toţii in ultimii doi ani, sistemul de sănătate a fost greu încercat şi necesită susţinere din partea întregii societati. Fiecare iniţiativă care contribuie la îmbunătăţirea acestui sistem contează pentru noi toţi. Iar educaţia în ceea ce priveşte prevenţia şi acordarea primului ajutor reprezintă un pas important. Mai ales, într-un judeţ ca al nostru, străbătut de principalele artere naţionale pe care se înregistrează un număr mult prea mare de accidente rutiere grave şi foarte grave. Să nu uităm că Prahova este un judeţ turistic şi evenimentele neplăcute nu ne ocolesc nici la acest capitol, iar acordarea primului ajutor, într-un mod corect face, adesea, diferenţa între viaţă şi moarte.
Considerăm foarte important ca această educaţie să se realizeze încă de la vârste mici, astfel încât viitorii adulţi să contribuie în mod responsabil la salvarea de vieţi omeneşti şi, implicit, la susţinerea sistemului de sănătate.  De aceea, sprijinim programul «Învăţ şi salvez», una dintre iniţiativele conturate din colaborarea strânsă pe care o avem cu OMV Petrom, în domeniul sănătaţii pe care actuala echipă a Consiliului Judeţean îl are ca prioritate“ – Dumitru Tudone, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
“Educarea copiilor în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor trebuie să debuteze de la vârstele cele mai fragede. Având în vedere numărul mare de accidente şi incidente care se înregistrează anual fie la domiciliu fie în spaţiile publice, precum şi importanţa manevrelor de prim ajutor aplicate imediat, până la sosirea echipajelor medicale, pentru a creşte şansele de supravieţuire ale victimelor, existenţa unei mase critice de populaţie care să ştie să acorde primul ajutor este de o importanţă majoră. Prin crearea de resurse la nivelul şcolii pentru formarea în manevre de prim ajutor prin educaţie între egali sperăm să reuşim să ajungem mai repede la această masă critică” - dr Raed Arafat, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„În domeniul nostru, siguranţa şi sănătatea sunt prioritare şi este esenţial să avem grijă unii de alţii. Sprijinim programul «Învăţ şi salvez,» deoarece trebuie să învăţăm de mici cum să intervenim corect, la momentul potrivit, pentru a contribui la salvarea de vieţi omeneşti” - Alina Petrescu, Director Comunicare şi Sustenabilitate din cadrul OMV Petrom.
Cele 15 şcoli prahova în care se derulează acest proiect, considerat unul pilot, sunt:
C.N. ,,Nichita Stănescu,, Municipiul Ploieşti, Şcoala Gimnazială ,,Sf. Vineri,, Municipiul Ploieşti, Şcoala Gimnazială ,,George Coşbuc,, Municipiul Ploieşti, Liceul Tehnologic Agricol, comuna Bărcăneşti, Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe. Lazăr” comuna Bărcăneşti, Şcoala Gimnazială Româneşti, Şcoala Gimnazială Tătărani, Şcoala Gimnazială Tg. Vechi, Liceul Tehnologic "Constantin Cantacuzino" Băicoi, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Boldeşti-Scăieni, Şcoala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Boldeşti-Scăieni, Şcoala Gimnazială Centrală Municipiul Câmpina, Şcoala Gimnazială "B.P. Haşdeu" Câmpina, Şcoala Gimnazială Berceni, Şcoala Gimnazială Corlăteşti.
 
Sursa:CJ Prahova