România va fi reprezentată de o echipă prahoveană la Olimpiada Internaţională de Robotică din SUA

Povestea de astăzi este una atipică. Şi asta pentru că nu vom prezenta o singură persoană, ci o echipă. Un personaj colectiv care este un adevărat ambasador al României, dar şi al Prahovei, care reprezintă un model de muncă, pasiune, determinare, dorinţă şi reuşită. Vorbim despre echipa de robotică InfO(1)Robotics a Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale“ din Ploieşti care a obţinut marele premiu Inspire Award 1, la Olimpiada Naţională de Robotică First Tech Challenge. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţie prin Educaţie şi s-a desfăşurat la Bucureşti, între 1-3 aprilie 2022. Reuşita constituie o premieră pentru Prahova, iar echipa de la „Caragiale“ va reprezenta România la faza inţernaţională a competiţiei ce va avea loc la Huston, Statele Unite ale Americii, între 20-24 aprilie 2022.

Înainte de a intra în alte detalii despre concurs, să cunoaştem componenţa echipei câştigătoare InfO(1)Robotics:

Team leader: Georgescu Sebastian
Departament PR: Andronache Mădălina, Neagoe Rareş, Barbu Antonia, Bîcin Anelisse
Departament Programare: Săndulescu Alexandru, Cimpoiaşu Mihail
Departament Construcţie: Andraş Alin, Popescu Alexandra, Dinu Vlad, Enache Gabriel
Departament Proiectare 3D: Ristea Codrin, Creţu Sebastian
Mentorii echipei: Tudor Avram, Ştefan Soare şi prof. Daniela Lica

Tinerii, toţi elevi ai Colegiului „Caragiale“, au concurat cu 175 de echipe din toată ţara. Nu este pentru prima dată când îşi trec în palmares diverse reuşite la astfel de concursuri, dar este primul an în care sunt câştigătorii marelui premiu, „cheia“ către faza internaţională a competiţiei.
Iar reuşita echipei nu este doar pentru robot, ci este una multidirecţională, în care componenţii ei s-au întrecut şi în abilităţi de PR, de programare, de construcţie, de proiectare.

Deşi pare o joacă, treaba pe care o fac aceşti tineri este una complexă. Cei care participă la programul FIRST Tech Challenge dezvoltă abilităţi în Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică (STEM) şi învaţă să practice principiile ingineriei (precum crearea unui caiet tehnic), în timp ce depind valoarea muncii, inovaţiei şi împărţirii ideilor. Competiţiile sunt evenimente sportive intense, cu meciuri „cap la cap“, interviuri de jurizare şi premii pentru performanţele Echipei şi Robotului.

În fiecare an, roboţii pe care-i creează aceşti elevi au diverse sarcini. Povestea Jocului din acest sezon s-a axat pe schimbările din lumea transportului, astfel încât reţelele de profil să devină mai eficiente şi mai răspândite, aducând astfel plusvaloare vieţii cotidiene. „Viitorul transportului ajutorului la cei nevoiaşi se bazează pe invenţia soluţiilor creative, ghidată de recunoaşterea ineficienţelor, a inechităţilor şi a deciziilor pe care le luăm bazate pe acestea. Vom putea lucra împreună pentru a veni cu o soluţie în această cursă împotriva timpului? Doar timpul ne poate spune. O lume mai bună şi mai sigură este posibilă“, după cum aflăm din prezentarea programului.

Premiul Inspire I este acordat echipei care întruchipează cel mai bine „provocarea“ programului FIRST Tech Challenge. Echipa care primeşte acest premiu este un ambasador puternic pentru programele FIRST şi un model FIRST Team. Câştigătorul Premiului Inspire este o inspiraţie pentru alte echipe, acţionând cu „Gracious Professionalism“ atât pe teren, cât şi în afara acestuia, împărtăşind experienţele, entuziasmul şi cunoştinţele lor cu alte echipe, sponsori, comunitatea lor şi juraţii. Şi pentru că au înţeles ce înseamnă spiritul unitar, cei 13 prahoveni şi-au adjudecat cel mai râvnit premiu.

Şi nu este de mirare că s-a ajuns la acest rezultat dacă ne uităm la profesorul-mentor al echipei. Despre Dana Lica, numită şi „antrenorul“ de genii aţi putut afla mai multe şi în cadrul proiectului derulat de Consiliul judeţean: „103 prahoveni emblematici“. Articolul integral îl găsiţi pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/dana-lica-unul-dintre-profesorii-geniali-ai-romaniei-de-peste-trei-decenii-antreneaza-campioni-ai-informaticii-zeci-dintre-ei-fiind-admisi-la-cambridge-si-oxford-17/

Şi chiar dacă este obişnuită cu reuşite, entuziasmul cu care ne-a vorbit despre acest rezultat a fost unul aparte. A bucurat-o unitatea echipei, faptul că numele României şi al Prahovei vor fi auzite, din nou, în cea mai importantă competiţie internaţională de profil. „Este o adevărată bucurie şi, indiferent de rezultat, sunt sigură că va fi o experienţă extraordinară pentru aceşti tineri. Sunt foarte încântată că i-am avut alături în echipa de mentorat pe doi foşti elevi şi membri ai echipei de robotică, pe Tudor Avram, absolvent al Universităţii Cambridge, şi pe Ştefan Soare, student la Universitatea din Timişoara“, ne-a mărturisit Dana Lica.

Dincolo de ceea ce mulţi numesc o simplă joacă, aceşti tineri s-au remarcat şi prin implicarea socială, în care, de asemenea, şi-au pus la contribuţie abilităţile. La începutul pandemiei, au realizat, cu ajutorul imprimantelor 3D, viziere pentru cadrele medicale din judeţ. De asemenea, dat fiind contextul generat de războiul din Ucraina, aceştia s-au mobilizat şi au adunat donaţii pentru mai multe familii de refugiaţi.

Sunt nume despre care vom mai auzi cu siguranţă! Îi felicităm, le urmă multă bafta la competiţia din SUA şi ni-i dorim, şi pe viitor, aici în ţară.

Sursa foto: facebook InfO1 Robotics