PRAHOVA.COOPERARE INTERNAŢIONALĂ, PENTRU DESTRUCTURAREA UNUI GRUP INFRACŢIONAL ORGANIZAT
La data de 22 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat 6 percheziţii domiciliare, în judeţul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor.
La sediul unităţii, au fost conduse 7 persoane, pentru audieri.
Totodată, pe teritoriul Franţei, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare privind activitatea aceluiaşi grup infracţional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, încheiat prin intermediul EUROJUST, cu autorităţile judiciare franceze. În cadrul activităţii, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor 16 telefoane mobile şi 20.415 euro.
Astfel, începând cu luna ianuarie 2019, în municipiul Ploieşti,  ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat în mod coordonat până în anul 2022, specializat în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora pe teritoriile Republicii Franceze şi Regatului Spaniei. 
Astfel, membrii grupării ar fi obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei, pe teritoriul Franţei, a mai multor persoane vătămate, recrutate prin metoda „lover-boy”, acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei. 
Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contracost.
O parte din sumele obţinute în această modalitate ar fi fost trimise în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România. 
Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmişi către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari. 
De asemenea, o parte din banii obţinuţi ar fi fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale.
Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituţiei, în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 7 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracţională.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turceşti, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM şi mai multe înscrisuri.
Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux.
Precizăm faptul că, în cursul anului 2021, urmare a cooperării poliţieneşti, cu sprijinul EUROPOL, între autorităţile române, franceze şi spaniole, a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autorităţile judiciare din Franţa desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Laraprox”, iar autorităţile judiciare din Spania desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Tatar”, cu privire la activitatea aceluiaşi grup infracţional, implicat în exploatarea tinerelor de naţionalitate română, pe teritoriul Franţei şi Spaniei.
La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Poliţiei din Spania - UCRIF şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.
În urma cooperării internaţionale cu autorităţile judiciare din Franţa şi Spania, în cauză au fost emise 5 mandate europene de arestare, care vor fi puse în executare.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Eurojust şi Europol, Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti şi de cel al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
Sursa:IJP Prahova