OLIMPIADA DE BENZI DESENATE.Editia a III a
Olimpiada de Benzi Desenate ajunge anul acesta la a III-a ediţie, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Academiei Olimpice Române, eveniment desfăşurat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.  Ediţia din acest an este dedicată Jocurilor Olimpice de iarnă şi se desfăşoară sub motto Împreună pentru un viitor comun (motto official al JO de iarnă de la Beijing 2022).
Şi pentru că ne plac numerele, am descoperit că cifra 3 este împărtăşită anul acesta de Olimpiada de Benzi Desenate (a III-a ediţie) şi Jocurile Olimpice, deoarece a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă din acest an, a fost cea de-a III-a ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeongchang 2018 şi Tokyo 2020. Aşadar, numărul 3 este cu noroc în acest an!
 
Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs naţional de benzi desenate, iniţiat de autorul şi profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, un demers de promovare a tinerelor talente din mediul de învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Sunt invitaţi să se înscrie în concurs elevi din şcolile primare, gimnaziale şi licee, prin intermediul bibliotecilor şcolare, comunale, orăşeneşti şi judeţene. Regulamentul şi detaliile sunt afişate pe pagina de facebook a Olimpiadei de Benzi Desenate şi vor fi promovate în toate reţelele de socializare şi biblioteci.
 
Tema acestei ediţii este variată şi va oferi elevilor de toate vârstele posibilitatea de a se regăsi în poveştile de benzi desenate realizate de ei.
 
TEMA PENTRU ELEVII CLASELOR I – IV: Poveşti cu Bing Dwen Dwen (mascota Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, China), Shuey Rhon Rhon (mascota oficială a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing) şi Quukkel (mascota Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European de la Vuokatti, Finlanda). Cele trei mascote se întâlnesc şi împreună descoperă sporturile de iarnă.
 
TEMA PENTRU ELEVII CLASELOR V – XII: Poveşti în care echipamentul sportiv de iarnă devine personaj de bandă desenată (exemplu: schiurile zburătoare, patinele dansatoare, pucul cel năzdrăvan, bobul vitezoman, etc).
 
Paginile / planşele de bandă desenată vor fi trimise prin transfer electronic (weetransfer), scanate la rezoluţia 300 dpi, in format jpg, până la finalul lunii aprilie 2022 la adresa olimpiadabd@gmail.com.
 
Pentru mai multe informaţii şi regulamentul integral al Olimpiadei BD, vă rugăm să accesaţi pagina facebook Olimpiada de benzi desenate.
 
Expoziţia câştigătorilor se va organiza în lunile de vară la Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor (Muzeul Municipiului Bucureşti). Data şi locul galei de premiere se va anunţa la o dată ulterioară.
 
Parteneri instituţionali: Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" Braşov - Centrul de Excelenţă pentru Copii şi Tineret, Muzeul Municipiului Bucureşti, Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociaţia Bibliotecilor din România (ABR).
 
Parteneri media: Radio România Cultural, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Junior International TV, Zile şi Nopţi, Mangalia News, Radio Prodiaspora, Ultima Oră, BD Historia – benzi desenate istorice, Comics Didactic, Ziarul Oglinda azi.
 
NOTĂ: În raportul activităţilor din perioada 2020 - 2021, Olimpiada de Benzi Desenate iniţiată în România a fost selectată de European Olympic Academies / Academiile Olimpice Europene ca una dintre activităţile importante din Europa dedicată copiilor şi sportului. 
„Solidaritatea alimentează misiunea noastră de a face lumea mai bună prin sport. Putem merge înainte, putem ţinti mai sus, dar nu putem deveni mai puternici decât stând în picioare, stând drepţi împreună - în solidaritate.” Thomas Bach,  preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional , despre noul motto olimpic în 2021.