28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România
 
În fiecare an, pe data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecţiei Civile din România. Anul acesta sărbătorim 89 de ani de protecţie civilă în România.
Această dată a fost marcată în anul 1933 prin Înaltul Decret Regal care aproba "Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene" având ca scop "limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor".
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la "apărare pasivă" la "apărare locală antiaeriană" în 1952 (prin decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de "protecţie civilă" (în Legea apărării naţionale nr. 45 din 01 iulie 1994).
În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.
În prezent, Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr. 481 din 2004.
PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
De-a lungul timpului, structurile de protecţie civilă au îndeplinit diverse atribuţii, în funcţie de situaţiile de urgenţă.
La acest ceas aniversar, le mulţumim colegilor pentru efortul şi profesionalismul de care au dat dovadă în gestionarea acestor situaţii de urgenţă!
La mulţi ani, dragi colegi!
 
Sursa:ISU Prahova
Foto ilustrativ/facebook