Dosare penale pentru mai mulţi şoferi depistaţi la volan sub influenţa alcoolului
La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 9.00, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Râfov au observat un autoturism abandonat, pe partea dreaptă a DJ 101D, răsturnat în afara părţii carosabile, la ieşirea din satul Moara Domnească. 
 
În urma verificărilor efectuate, a fost identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 32 de ani, din comuna Râfov, care a declarat că în cursul dimineţii, în jurul orei 4.00, se afla la domiciliul său împreună cu un prieten unde au consumat băuturi alcoolice. 
 
La un moment dat acesta s-a urcat la volanul autoturismului şi întrucât nu deţine permis de conducere a condus autoturismul pe câmpul din spatele locuinţei iar când a ieşit în DJ 101 a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. 
 
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1.02 mg/l pur în aerul expirat,  ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
         
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. 
 
• 
 
Tot ieri, în jurul orei 14.30, poliţişti din cadrul Biroul Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe strada Poştei, s-ar fi produs un accident rutier soldat cu pagube materiale. 
 
Din primele verificări a reieşit faptul că, un bărbat în timp ce se afla la volanul unui autoturism de transport persoane, la ieşirea din incinta unei societăţi comerciale a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus tot de un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din municipiul Ploieşti. 
 
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul bărbatului de 58 de ani, iar în cazul celuilalt conducător auto, acesta a indicat o valoare negativă. 
 
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. 
 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.
• 
 
3 ore mai târziu, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Poiana Câmpina, au fost sesizaţi de către un bărbat, despre faptul că un autoturism ar fi intrat în coliziune cu un altul, ce era parcat în afara părţii carosabile, în dreptul unui imobil, din Poiana Câmpina. 
 
În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au identificat în afara părţii carosabile, cele două autoturisme, ce prezentau avarii. 
 
S-a procedat la testarea cu aparatul etilotest a celor doi  conducători auto, iar în cazul celui de 37 de ani, din Poiana Campina a indicat valoarea de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. 
 
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. 
 
Şi în această cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. 
 
• 
 
O oră mai târziu, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Ceptura, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe DJ 102 N - comuna Ceptura, au oprit pentru control, un autoturism, condus de un bărbat, de 34 de ani, din comună. 
 
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.  
 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. 
 
Poliţiştii rutieri continuă acţiunile 
 
La data de 25 februarie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Prahova au acţionat în sistem integrat cu poliţiştii Serviciului Rutier Buzău, pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente rutiere, pe DN1 B. 
 
Peste 100 de vehicule au fost verificate. 
 
Au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.590 de lei, dintre acestea:
•30 - pentru viteză neregulamentară
•11 - lipsă centura
•29 - alte abateri 
 
De asemenea, au fost reţinute 4 permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare. 
 
Pe această cale le reamintim participanţilor la trafic să îşi păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenţie sporită în trafic, sa respecte regulile de circulaţie şi semnalele poliţiştilor rutieri. 
 
Atenţie: 
 
Consumul de băuturi alcoolice constituie un factor de risc asupra traficului rutier, întrucât alcoolul reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi a auzului conducătorilor de autovehicule; 
 
Conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului constituie un important factor de risc pentru conducători auto, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier; 
 
Refuzul, împotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau testării aerului expirat, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. 
 
Nu conduceţi sub influenţa alcoolului!
 
Sursa:IJP Prahova
 
Foto ilustrativ