SÂNGELE TĂU POATE SALVA PÂNĂ LA 3 VIEŢI. O alta campanie de donat sange organizata de Info Ploiesti City si CTS Ploiesti
Pentru al IV- lea an consecutiv, INFO PLOIEŞTI CITY te invită să salvezi până la 3 vieţi prin donarea de sânge.
Astfel, în perioada 21-28 februarie a.c., INFO PLOIEŞTI CITY şi CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE PLOIEŞTI vor organiza o nouă campanie locală de donat sânge.
 
După succesul avut în luna ianuarie 2021, atunci când peste 400 de prahoveni au donat sânge şi plasmă, revenim cu o nouă campanie prin care ne dorim să sensibilizăm populaţia privind importanţa donării de sânge şi plasmă, pentru a salva vieţi.
Vreau să donez! Dar cum să să procedez?
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat serviciu de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.
Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
 
n ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?
După ceva prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi între donarea de sânge total şi donarea de concentrat unitar trombocitar de afereză, în funcţie de necesităţile spitalelor deservite de către CTS Ploieşti.
În alegerea tipului de donare al dumneavoastră va interveni şi medicul de colecta care efectuează selecţia donatorilor.
Donarea de sânge total durează cel mult 10 minute, şi în acest timp se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total care va fi prelucrat ulterior, pentru obţinerea de produse labile de sânge, care vor fi testate, conservate, stocate şi apoi distribuite în spitale, conform legii sângelui 282 / 2005.
Donarea de afereză durează un timp mai îndelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sângelui, trombocitele. Deşi mai îndelungată, aceasta donare este mai comodă pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, şi este foarte folositoare pentru pacienţii din secţiile de oncologie şi hematologie. Important este doar să aveţi disponibil puţin curaj şi puţin timp pentru a ajuta un necunoscut în mare suferinţă.
Beneficii:
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
– 7 tichete de masă
– Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în alta localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
 
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
P.S. Potrivit doamnei doctor Georgeta Hanganu (Director CTS Ploieşti) cei care s-au vaccinat împotriva Covid-19-Sars Cov2, cu prima doză, a 2 a doza sau doza booster pot dona sânge, DOAR DACĂ AU TRECUT 10 zile de la VACCINARE.
P.P.S.VĂ RUGĂM FOLOSIŢI MASCA DE PROTECŢIE ÎN INTERIORUL CENTRULUI DE DONAŢII SANGUINE PLOIEŞTI şi urmaţi instrucţiunile privind procesul de donat sânge. (https://transfuzii.ro/cum-donez/)
CTS Ploieşti:
Adresa: Şoseaua Vestului, Nr. 24 A, Ploieşti, Judeţul Prahova
Telefon: 0344 /802969
Fax: 0244 / 595517
E-mail: ctsploiesti@yahoo.com
Program de donare sânge
Ora 8-13, Luni-Vineri
Program de recrutare donatori voluntari de celule stem hematopoetice
Ora 10-13 Luni -Vineri
Program de recoltare analize populaţie
Ora 8-10, Luni-Vineri
Program de eliberare rezultate
Ora 11-13, Luni-Vineri
 
Cei care doresc să alăture campaniei ne pot contacta prin e-mail la:infoploiesticity@yahoo.com sau numărul de whatsapp:0729.250.940.
Parteneri mass-media:www.prahova-news.ro, www.ph-online.ro, www.gazetamunteniei.ro, KISS FM.