ACTIVITĂŢI PREVENTIVE PENTRU MARCAREA ZILEI NON-VIOLENŢEI ÎN ŞCOLILE PRAHOVENE
Cu ocazia zilei de 30 ianuarie – Ziua Internaţională pentru non-violenţă în şcoală, poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova vor desfăşura o acţiune cu spectru larg, în şcolile gimnaziale, care va implica un număr mare de elevi ce vor participa la activităţi, în scopul formării unui comportament sănătos, prin soluţionarea non-violentă a conflictelor în mediul şcolar.
 
În perioada 28 ianuarie-4 februarie a.c., elevii din cadrul Şcolii Gimnaziale nr.13 Ploieşti dar şi cei din cadrul Şcolilor Gimnaziale Lilieşti-Băicoi, Gherghiţa şi Berceni, vor beneficia de activităţi educativ-preventive, dar şi de un concurs pe tema elaborării unor materiale informative-preventive destinate prevenirii violenţei psihologice-bullying.
 
Întrucât tiparele de a reacţiona în situaţii dificile se formează în copilărie, poliţiştii prahoveni au reamintit câteva sfaturi elevilor în cazul unor eventuale conflicte:
 
Nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalţi.
Înconjoară-te de oameni care te respectă.
Cere sprijin pentru a găsi o activitate care să-ţi facă plăcere.
Scrie o listă cu calităţile pe care consideri că le ai. E important să crezi în tine !
Dacă nu reuşeşti să schimbi comportamentul celui/celei care te şicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ţi se întâmplă. E mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a situaţiei.
 
Cum ar trebui să reacţioneze în situaţii dificile:
 
Evită cuvintele răzbunătoare şi nu te răzbuna.
Alege să nu răspunzi provocărilor şi scapă astfel de un conflict mai mare.
Nu te comporta aşa cum îţi cer alţi, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat într-un grup.
Poartă-te respectuos cu toată lumea.
 
Obiectivele poliţiştilor prahoveni sunt acelea de a îmunătăţi relaţiile sociale între elevi şi schimbarea atitudinii faţă de violenţa verbală, fizică, a abuzului emoţional şi a excluderii sociale. 
 
Dar şi de a promova metodele de intervenţie a adulţilor şi a elevilor pentru optimizarea climatului de siguranţă în mediul şcolar.
 
Non-violenţa este arma celor puternici şi ne dorim ca în momentele tensionate în care o răbufnire pare cea mai la îndemână armă, copiii să aleagă să fie puternici!
 
Sursa:IJP Prahova