Prahova a sărbătorit „Mica Unire“
Românii au celebrat, astăzi, împlinirea a 163 de ani de la înfăptuirea „Micii Uniri“. Acest act de o importanţă majoră, unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, considerat pasul care a precedat înfăptuirea statului naţional unitar român, a avut loc prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. La 5/17 ianuarie 1859, a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, a fost ales şi domn al Munteniei.
Pentru Principatele Unite a urmat o perioadă de reformă profundă, de unificare şi modernizare a instituţiilor din cele două state şi de realizarea bazelor solide a unui stat modern. 
Evenimentul de astăzi a fost marcat şi în judeţul nostru, fiind organizate o serie de manifestări.
Desfăşurarea acestora a fost condiţionată, şi în acest an, de contextul pandemic.  
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, însoţită de o parte dintre aleşii judeţeni, a fost prezentă la Ploieşti, unde au fost depuse buchete de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa Primăriei, la Păuleşti, acolo unde au fost dezvelite două busturi, a „unificatorului“ Principatelor şi a lui Mihai Viteazul.
Tot aici, în prezenţa celor doi vicepreşedinţi ai judeţului, Dumitru Tudone şi Cristian Apostol, a fost semnată înfrăţirea comunelor Păuleşti cu Ruseştii Noi, din Republica Moldova.
De asemenea, conducerea CJ Prahova a participat şi la ceremoniile de la Valea Călugărească, Gorgota şi Breaza. 
Ţinând cont că este al doilea an în care acest eveniment se desfăşoară sub „umbrela“ pandemiei şi a unor serii întregi de restricţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Tudone, a ţinut să puncteze, în discursul său, efortul autorităţilor judeţene în prevenirea şi combaterea valurilor succesive generate de Sars-CoV-2, dar şi faptul că revenirea la o viaţă normală ţine de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. 
„Evenimentul de acum 163 de ani a fost un pas important şi un act de curaj, dorit şi aşteptat de secole. A fost şi acea oază de speranţă, pasul decisiv care avea să preceadă realizarea visului de întregire a neamului românesc, eveniment ce urma să se întâmple în 1918.
Astăzi, sentimentul de unire vine cu noi conotaţii.
Am trecut şi trecem împreună printr-o perioadă grea, care ne-a pus pe toţi la încercări nemaiîntâlnite. Iar aceste provocări s-au reflectat pe toate planurile, inclusiv în proiectele cu caracter administrativ, unde ne-am văzut nevoiţi să ne reorganizăm, să găsim soluţii şi să mergem mai departe. Dar totul s-a putut şi este posibil doar printr-un efort comun.  
Faptul că, în această zi, de 24 Ianuarie, suntem aici, că putem aduce un cuvânt de mulţumire înaintaşilor noştri, dar, totodată, că avem şansa să punctăm planurile pentru viitorul apropiat reprezintă dorinţa de a răzbate, de a reuşi să ne recâştigăm vieţile normale. În plan sanitar, Consiliul Judeţean s-a implicat şi o face şi-n acest an prin contribuţii majore, prin alocarea unor sume importante, prin care medicii şi pacienţii să aibă la dispoziţie toate pârghiile de prevenire şi combatere a efectelor generate de pandemie.
Însă, ideal este să ne menţinem sănătoşi, să respectăm măsurile recomandate de autorităţi şi să nu ne pierdem răbdarea.  
Uniţi şi disciplinaţi vom reuşi să ne recâştigăm normalitatea şi să ne ducem la bun sfârşit proiectele!“ – Dumitru Tudone, vicepreşedinte CJ Prahova.
 
Ziua a fost încheiată simbolic, cu un spectacol de fanfară şi de lumini, oferit de către elevii instituţiilor de învăţământ şi de cultură din Breaza, prin retragerea cu torţe pe traseul care a pornit din centrul oraşului şi până în faţa Primăriei din localitate.
La ceremonial a luat parte şi vicepreşedintele CJ Prahova, Cristian Apostol.
 
Sursa:CJ Prahova